Crazylenzen; Met kattenogen naar het feest

Lenzen waarmee je de kleur van je ogen kunt veranderen zijn er al jaren. Maar sinds kort zijn er in Nederland ook fantasielenzen, de zogeheten Crazylenzen. Je zult ze niet elke dag dragen, maar voor bijzondere gelegenheden zijn ze zeer geschikt. Lenzen met hartjes, sterren, dollartekens, smiley's, en reptielen- of kattenogen.

Crazylenzen zijn te koop bij erkende opticiens, o.a. Optilens, Muntplein 2, Amsterdam. Adviesprijs ƒ 399 Volgens Jannie van Es van Optilens aan het Amsterdamse Rokin is er wel vraag naar, maar worden ze niet vaak verkocht. “Studenten willen voor een feestje grappige lenzen. Maar als ze de prijs horen schrikken ze.” Een paar fantasielenzen kost 399 gulden. Bij Optilens worden dan ook niet meer dan drie Crazylenzen per jaar verkocht. De prijs van gekleurde lenzen ligt tussen de 199 en 299 gulden. Gewone lenzen van dezelfde kwaliteit zijn al van af 75 gulden verkrijgbaar.

Crazylenzen die niet op sterkte zijn, zijn uit voorraad binnen een dag leverbaar. De fantasielenzen kunnen ook op sterkte worden gemaakt en dan is de levertijd tien werkdagen. Lensvloeistoffabrikant Oté Optics importeert de lenzen vanuit Finland.

De lenzen zouden bij zorgvuldig gebruik zeker een jaar meegaan. In het midden is voor de pupil een gaatje vrijgehouden. De kleur van de lens om het gaatje heen kan licht doorschemeren. Je zou denken dat de lenzen, omdat ze maar voor een enkele keer worden gebruikt, ook als goedkopere weggooilenzen verkrijgbaar zijn. Maar volgens Rob Oorthuizen van Oté Optics is dat niet mogelijk: “De lenzen moeten van goede kwaliteit zijn.” Op blanco lenzen wordt elke kleur er apart opgezet. Dus lenzen met verschillende kleuren ondergaan meer dan één behandeling. “En dan moeten ze wel sterk zijn”, aldus Oorthuizen.

Het meest verkocht worden de kattenogen en ook de smiley's zijn populair: in het blacklight in discotheken lichten ze op. Voor volgend jaar wil de fabrikant een lens ontwikkelen met een voetbal erop, voor het WK.