Casque d'or

Casque d'or (Jacques Becker, 1951, Frankrijk). ZW, Frans ondertiteld, TV5, 20.05-21.40 uur, herhaling zondag a.s. 21.25-23.05 uur.

Het is dat er in de Belle Epoque geen Amerikaanse auto's en telefoons waren, zodat de gangsters zich met koetsjes en briefjes moeten behelpen. Maar voor de rest is Jacques Beckers Casque d'or uit 1952 een klassieke film noir: uit de gevangenis ontslagen boef die het rechte pad heeft gekozen (Serge Reggiani) raakt door vriendschap en liefde voor een meisje van lichte zeden (Simone Signoret) opnieuw verstrikt in het criminele milieu. Het verhaal eindigt, zoals dat in het genre hoort, met de gewelddadige dood van veel betrokkenen.

Regisseur Jacques Becker (1906-1960) was een leerling van Jean Renoir en maakte dertien speelfilms, wat voor de Franse filmindustrie van zijn tijd als weinig geldt. TV5 heeft juist vorige week een van zijn minste films vertoond: Ali Babi et les quarante voleurs uit 1955, met Fernandel. Uit die wat oppervlakkige komedie, geheel gemaakt om het succes van de komiek met de paardenbek weer eens uit te buiten, zou je kunnen opmaken dat Becker een zeer ouderwetse filmer was.

Casque d'or geeft een beter beeld van Beckers kwaliteiten. De film is verrassend modern. Met name het spel van de acteurs kan welhaast minimalistisch heten. En nergens wordt de schildering van de Belle Epoque, deze filmversie van een idyllische negentiende eeuw, folkloristisch en knus. Het zijn duidelijk onze tijdgenoten die we in Casque d'or naar de bliksem zien gaan.

Becker situeerde overigens graag zijn films in de Belle Epoque. Ook een van zijn populairste, les Avontures de Arsène Lupin (1957) is in dat tijdperk gesitueerd, alsmede Edouard et Caroline (1951), een briljante komedie over de neurosen in de man-vrouwverhouding. Decennia lang zijn Franse films uit de tijd van voor de Nouvelle vague alleen vertoond in filmhuizen e.d. Nu echter door de toename van het aantal televisiekanalen de honger naar beeld toeneemt, vinden ook die van Becker weer een commerciëeeele exploitatie, zoals blijkt uit deze vertoning op TV5, dat punt uit het aanbod van distributeur UGC. Dat is een mooie ontwikkeling.