Bolkestein niet meer commissaris MSD

DEN HAAG, 30 OKT. VVD-leider Bolkestein trekt zich terug als commissaris van het farmaceutische bedrijf MSD. “Hij heeft aangegeven dat hij het te druk heeft met andere werkzaamheden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf gisteren.

Bolkestein heeft zijn besluit twee weken geleden aan de onderneming kenbaar gemaakt.

Bolkestein kwam vorig jaar in opspraak wegens zijn commissariaat, omdat hij uit hoofde van die functie bij minister Borst (Volksgezondheid) lobbyde voor een coulantere toelating van MSD-geneesmiddelen op de markt. In de discussie die volgde, ging het om de vraag of Bolkestein tegenover Borst op ongeoorloofde wijze gebruik had gemaakt van zijn politieke gewicht als VVD-fractieleider. Ondanks het politieke tumult weigerde hij toentertijd zijn functie bij MSD op te geven.

De woordvoerder van Bolkestein ontkent dat de kritiek uit de Kamer een rol heeft gespeeld bij zijn besluit om het commissariaat op te geven. “Dan had hij dat wel eerder gedaan.” Volgens de woordvoerder wil de VVD-leider zich de komende maanden zoveel mogelijk richten op de Kamerverkiezingen, die in mei plaatsvinden. Bolkestein heeft daarom ook twee andere (niet betaalde) nevenfuncties opgegeven.