Bladen

MAN

Veel mode deze maand in MAN, van de nieuwste trends voor casual kledij (onscherpe foto's van op James Dean-gelijkende 'urban cowboys' in combinatie-outfits van Wrangler, Guess, Kenzo en Girbaud) tot modieuze jachttaferelen (dame in leren jas van Martine Sitbon bijt verleidelijk in oor van opgezet hertje). Mode-ontwerpers en -verkopers Kenneth Kaersenhout, Hans Hagenaars, Aziz Bekkaoui, Roger Elsten en Arie Vervelde poseren in hun favoriete kleding en voetbalidool Dani deed dat in kleren van Armani. Verder een column-achtige observatie over het fenomeen Gang Bang (naar aanleiding van de seksuele uitspattingen door Ajax- en Telstarvoetballers): “Het lijkt me niet uitgesloten dat voor deze groepjes van vier oversekste, door een stormvloed aan mannelijke hormonen geplaagde jongens het nemen van een blonde fan een variant is op het aloude bloedoffer.”

*Man, ƒ 9,95

SEASONS

De Kersttijd is al aangebroken op de redactie van Seasons: van kleine tips (papieren dennenappels vouwen en goudkleurige peertjes als naamkaartje tijdens het diner) tot een foto-reportage over de terugkeer van de traditionele kerstkleuren rood, groen en goud. Het belooft allemaal heel sober te worden dit jaar: de adventkrans wordt gemaakt van kale twijgjes en de kerstboom zelf is vervangen door een zelfgemaakt exemplaar van katjes. En: in het Seasons Journaal alles over kerstbomen kopen (voor wie toch wil: de zilverspar blijft het langste mooi).

*Seasons, ƒ 8,95

COSMOPOLITAN

Ook in Cosmopolitan aandacht voor eten (de december eet-maand staat immers voor de deur): vijf vriendinnen bespraken tijdens een lunch in het Amsterdamse restaurant De Kersentuin hun eetgewoonten. Over pindakaasverslavingen, eten uit verveling, de schaamte om in het openbaar te snoepen en de druk van de media (“maar dan word ik toch weer opgefokt door al die anorexia-modellen”). Zou er sprake zijn van een kentering in het mode-beeld? Cosmoman Bart van Oosterhout drukt zich in zijn column wel heel kras uit: “Mannen die op dunne vrouwen met smalle heupen vallen, verdenk ik ervan dat ze latent homoseksueel zijn.”

*Cosmopolitan, ƒ 7,95

ELLE

Londen is nog steeds hip. Elle bezocht aan de hand van verslaggevers van Channel 1 de opening van de nieuwe winkel van Ally Cappelino, de French Pub's in Soho en ging nightclubbin' in de 'trendiest' wijk van dit moment: East-End. Het wordt de winter van de lingerie als we Elle mogen geloven. Verder aandacht voor de eetziekte Obesitas (een ziekelijke vraatzucht waarvan tegenwoordig wordt aangenomen dat er een genetische oorzaak voor bestaat). Ook: de Sabbatical Leave, de nieuwe trend onder opgebrande werknemers.

*Elle, ƒ 8,50

OPZIJ

De kreten knallen van de cover van Opzij: Help, alweer een collega zwanger, of: Hoe krijgt een slimme vrouw een man, en: Hoe solidair zijn moeders en niet-moeders op het werk? Kinderloze collega's van zwangere of moederende vrouwen klagen over het taboe dat zij ervaren om kritiek te hebben op werkende moeders: “Als zij geen kinderopvang heeft, moet ik werken.” In navolging van Amerika kunnen hoger opgeleide vrouwen in Nederland nu ook cursussen volgen om aan de man te komen (namelijk door zichzelf te veranderen: 'jonge, succesvolle vrouwen willen te veel onder controle hebben').

*Opzij, ƒ 7,25

WEBBER

Webber is er nog steeds niet 'for girls and parents', laat staan voor Opzij-lezeressen. Filmsterren Thandie Newton en Famke Janssen worden om hun fysieke kwaliteiten bewonderd en niet om hun daadkrachtige carrièreplanning, maar dat geldt ook (laat ze het maar niet horen) voor Dennis Rodman en Patrick Kluivert. Wakeboarden (skateboarden op het water) is het nieuwste: boardbabes en wakeboarders aan het woord over mietensprongen en blauwe plekken.

*Webber, ƒ 3

IMPRESSIES

Een nieuw tweemaandelijks tijdschrift over vrijetijdsbesteding in eigen land. Winkelen op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt: een culinaire ontdekkingsreis van Amerikaanse pindakaas en Thaise vissaus. Een gesprek met de preparateurs van de dieren voor musea: “Ieder beest gaat nou eenmaal een keer dood. Waarom zou je het daarna niet meer gebruiken?” En: museum annex hotel Van der Werff op Schiermonnikoog, wie daar logeert hoeft de deur niet uit om het eiland te leren kennen: vitrines met gebruiksvoorwerpen, krantenknipsels en foto's documenteren de geschiedenis van het eiland.

*Impressies, ƒ 8,95

QUOTE

De vijfhonderd rijkste Nederlanders in de vijfhonderdste quote: grote kans dat de buurman erbij staat, al wist de redactie van 'slechts' 144 van hen het exacte kapitaal te berekenen. Verder worden de prijzen van luxe-producten vergeleken met 1980: een Concertgebouw-abonnement werd drieënhalf keer zo duur (nu ƒ 900) en een jaarabonnement op deze krant kostte in 1980 de helft van de huidige ƒ 458. Ook bracht Quote een bezoekje aan het rijkste dorp van Nederland: het Belgische Brasschaat.

*Quote, ƒ 9,95