Beurzen in Azië omlaag, Bangkok naar dieptepunt

SINGAPORE, 30 OKT. Aandelenkoersen op de effectenbeurzen in Azië blijven sterk fluctueren. Na de stijging gisteren sloten de beurzen vandaag weer lager. De beurs van Bangkok bereikte het laagste punt in acht jaar na berichten dat de Thaise autoriteiten zouden willen heronderhandelen met het IMF over het in augustus overeengekomen hulppakket van 17,2 miljard dollar.

De Thaise onderminister van Financiën Maruay Phadungsit sprak vanmorgen een bericht uit de International Herald Tribune dat Thailand een versoepeling van de IMF-eisen wenst nadrukkelijk tegen.

Beleggers zijn nog steeds bezorgd over de toekomst van de Aziatische economieën. Hongkong zette wederom de trend met een koersverlies van bijna vier procent. De Hang Seng-index, die een paar weken geleden nog rond 16.000 punten schommelde, sloot vandaag 404,44 punten lager op 10.362,86 punten. Een koersenrally aan het eind van de dag zorgde ervoor dat een groot deel van het verlies in de ochtendsessie, dat opliep tot zeven procent, alsnog werd goedgemaakt.

De beurs in Hongkong kende een opwindende dag. De sterke stijging van de koersen gisteren had vandaag, met name in de eerste uren van de handel, grote verkooporders en lagere aandelenkoersen tot gevolg. Volgens analisten hebben de sterke koersfluctuaties in Hongkong te maken met de vele winstjagers die traditioneel op de beurs in de voormalige kroonkolonie actief zijn. “Gisteren hebben al die beleggers, groot en klein, op bodemprijzen aandelen gekocht en vandaag doen ze ze tegen hogere koersen weer van de hand. Zo verdien je snel geld”, verklaarde een handelaar op de Hongkongse beurs de koersontwikkeling vandaag. Ter illustratie noemde hij de eigenaren van de Kuok groep in Hongkong die in een paar uur 1 miljard dollar verdienden.

Naast winstjagers lijdt Hongkong ook nog onder de vrees dat de economische problemen die de oorzaak waren van de beurskrach een week geleden nog niet verdwenen zijn. Veel beleggers vrezen dat valuta-speculanten een nieuwe aanval zullen uitvoeren op de dure Hongkong dollar, waarvan de koers nog altijd is gekoppeld aan de Anmerikaanse dollar. “Men maakt zich ook zorgen over sommige fundamenten, niet alleen hier maar ook in de rest van Azië. Hongong is het financieel centrum van Azië en daarom zie je dat alle zwakheden van de economieën in de regio hier op de beurs gereflecteerd worden”, verklaart een analist van Morgan Grentfell Asia in Hongkong.

Op alle beurzen, van Tokio, tot Indonesië, daalden daarom de koersen vandaag. In Japan daalde de Nikkei-index bijna drie procent. In Zuid-Korea ging ruim vier procent van de prijzen af. De koersdalingen in Bangkok, Manila en Jakarta waren relatief klein. De beurs in Singapore was vandaag in verband met een nationale feestdag gesloten.

De beurs van Bangkok ging vandaag met 12,07 punten omlaag naar 445,09. Dat is het laagste punt sinds 4 april 1989. De beurs verloor sinds begin dit jaar al 46 procent. De Thaise centrale bank intervenieerde vandaag om een verdere val van de nationale munt, baht, te stuiten.

    • Max Christern