Zwitserse banken komen met een tweede lijst

GENÈVE, 29 OKT. Vandaag publiceren Zwitserse banken een tweede lijst met informatie over slapende rekeningen van vóór 1945. Op de nieuwe lijst staan 14.000 namen van Zwitsers en buitenlanders. De rekeningen hebben een totale waarde van ongeveer 25 miljoen gulden. Op een eerdere lijst, die in juli werd gepubliceerd, stonden ruim 1.800 namen. Daarbij ging het ook om grotere bedragen - de totale waarde van die lijst bedroeg bijna 30 miljoen gulden.

Volgens de banken gaat het in de meeste gevallen om kleine rekeningen. Ook de namen van veel Zwitserse rekeninghouders uit die tijd komen erop voor, omdat daarbij namen kunnen zitten van Zwitsers die als stromannen hebben gefungeerd voor joden die tijdens de oorlog zijn vermoord. De banken hebben in eigen land echter het verwijt gekregen dat de openheid te ver is gegaan. De lijst wordt ook op het internet gepubliceerd (http://www.dormantaccounts.ch).

Net als bij de publicatie van de eerste lijst hebben joodse organisaties bezwaar gemaakt. Volgens hen zouden nog steeds veel namen op de lijst ontbreken. Zij veronderstellen dat er mogelijk nog miljarden dollars van Holocaust-slachtoffers op Zwitserse rekeningen staan. (Reuter, AP)