ZELFGEMAAKTE VRUCHTENGELEI

Op 11 juli jl. stond in deze rubriek een recept van mijn collega Florine Boucher voor 'windfall jelly'. In haar recept werden appels gebruikt die tijdens het groeiseizoen van de boom vallen, dat wil zeggen, voor ze volledig rijp zijn. Het is nu herfst en door de vertraagde lente en lange zomer heb ik onlangs mijn kleine sierappels, 'Golden Hornet' van de boom kunnen plukken, terwijl mijn buurvrouw haar prachtige grote trossen witte en paarse druiven plukte van de wijnranken die bij haar over een sierlijke, gietijzeren pergola groeien.

Van beide fruitsoorten heb ik gelei gemaakt. Vandaag begin ik met het recept voor druivengelei. Het recept voor 'crab apple' gelei volgt binnenkort.

Maak druivengelei liefst van niet geheel rijpe druiven omdat die rinser van smaak zijn en meer natuurlijke pectine bevatten. Voor zulke druiven heeft u overigens vaak geen geleipoeder nodig om er gelei van te maken. Als u aan het pectinegehalte van de druiven twijfelt, kunt u de gelei met geleisuiker of -poeder maken. Ik koos voor poeder.

Doe de druiven in een vergiet en spoel ze goed af onder de koude kraan. Doe de druiven met aanhangend water in een ruime pan en stamp ze met een pureestamper tot de druiven opengebroken zijn, maar niet zo hard dat u de pitjes breekt. Zet de pan op een matig vuur en laat onder af en toe roeren aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat circa 1 uur zachtjes koken tot de druiven zacht zijn en hun kleur verliezen, waarbij u ze af en toe doorroert. Bekleed een grote zeef of een vergiet met een vochtig stuk ongebleekte katoen en zet boven een grote kom of pan. Giet er het druivenmengsel in en laat minstens 3 uur uitlekken. Druk de pulp niet aan, want anders wordt het sap troebel. U zult circa 1,5 liter sap overhouden.

Giet het sap in een ruime pan, zet op een middelhoog vuur en breng tegen de kook aan. Schep er zo nodig naar boven drijvend schuim af. Roer er de suiker en het geleipoeder door en breng onder regelmatig roeren aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat circa 10 minuten zachtjes koken. U kunt deze gelei ook in de magnetron koken. Verdeel de druiven dan in twee of drie porties en laat elke portie circa 10 minuten op 100 procent (650 watt) koken tot de suiker is opgelost. Roer een of twee keer. Het voordeel van koken in de magnetron is dat de gelei niet kan aanbranden. Het nadeel is dat de meeste magnetrons te klein zijn om grote porties in één keer te koken.

Controleer of de gelei dik genoeg is door een eetlepel gelei op een schaaltje te doen, even te laten afkoelen en dan in het vriesvak te zetten tot de gelei volledig koud is. Haal de achterkant van een lepel door het midden. De gelei is dik genoeg als er een duidelijk gootje achterblijft.

Steriliseer een aantal schone glazen potjes door ze minstens 10 minuten in hard kokend water te houden. Vul ze met gelei en sluit luchtdicht af. Laat ze afkoelen en bewaar op een koele, donkere plek. Smeer de gelei op toost, gebruik hem in vruchtentaarten of roer er een schepje van door een robuuste saus bij vlees.

Voor circa twee liter gelei:

3 kilo afgehaalde witte of paarse druiven

850 gram suiker

circa 40 gram geleipoeder