Zambia arresteert falende putschisten

LUSAKA, 29 OKT. In Zambia zijn gisteren vijftien militairen opgepakt na een mislukte poging president Frederick Chiluba af te zetten. Dat zei minister van Defensie Ben Mwila gisteravond voor de staatstelevisie. Volgens Mwila is de jacht geopend op andere militairen die betrokken zouden zijn bij de mislukte putsch, die hij toeschreef aan een “handjevol dissidente officieren”.

President Chiluba zat vanmorgen spoedberaad voor van zijn kabinet, terwijl het leven in de hoofdstad Lusaka zijn gewone loop hernam.

De poging tot staatsgreep was het werk van een tot dusverre onbekende groep, die zich 'Raad voor Nationale Verlossing' noemt. In de vroege morgen barstte gisteren geweervuur los bij de ambtswoning van Chiluba en het nationale radiostation. Een man die zich 'kapitein Solo' noemde, las daarop via de radio een verklaring voor. “Hedenmorgen hebben we de regering van Chiluba aan de kant geschoven wegens haar misdadige en corrupte praktijken”, aldus 'Solo', die later werd geïdentificeerd als kapitein Steven Lungu. Getuigen zagen regeringssoldaten geschutsposities betrekken buiten Chiluba's ambtswoning om de president te beschermen. Bij de vuurgevechten zou één rebelse soldaat zijn omgekomen. Vijf uur na het begin van de actie was het radiostation heroverd door loyale troepen en meldde Chiluba zich voor de microfoon: “Ik ben blij u te kunnen melden dat de plannen van onze vijanden zijn verijdeld.” Zijn regering zou de “situatie volledig meester” zijn. Chiluba maakte van de gelegenheid gebruik om buitenlandse investeerders toe te spreken: “Kom, doe mee. Investeer in Zambia. We zijn een stabiel land en u zult de vruchten plukken van onze stabiliteit.” Een aantal Westerse donorlanden, waaronder Nederland, heeft zijn hulp aan Zambia vorig jaar verminderd, nadat Chiluba zijn voorganger, Kenneth Kaunda, had uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen. Marktanalisten lieten gisteren weten dat de mislukte coup geen invloed zal hebben op de belangstelling van investeerders voor Zambia, dat algemeen wordt beschouwd als een land met goede economische vooruitzichten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak gisteren zijn “voldoening” uit over de mislukking van de coup. (AFP, Reuter)