'Zal de rest van Philips wel blijven?'

EINDHOVEN, 29 OKT. Van een begrafenisstemming is geen sprake, maar menige werknemer van Philips toont zich vanochtend vroeg bezorgd bij aankomst op zijn werk. “De top van het bedrijf gaat naar Amsterdam, dat is nu zeker, maar zal de rest hier blijven?” vraagt een medewerker zich af. Hij staat met enkele collega's op het kille parkeerterrein van Philips Nederland aan de Eindhovense Boschdijk.

Hij wijst naar de swingende tekst op het hoge kantoorgebouw: Let's make things better. “Ik hoop dat onze hoogste baas Boonstra die spreuk waar kan maken, maar ik heb mijn twijfels”, zucht hij.

Ze hebben In de plaatselijke krant de open brief van Boonstra gelezen. 'Het oude Philips bestaat al lang niet meer' stond er als kop boven het paginagrote verhaal. Gisteravond hebben ze de oude Frits Philips - zoon van oprichter Anton - op Omroep Brabant gehoord, vertellen ze. Die riep iets van: “Als je spullen wil gaan verkopen in Sjanghai en je zegt dat je bedrijf in Eindhoven zit, dan roepen die Chinezen 'Eindhoven, waar ligt dat'? Zeg je dat je in Amsterdam zit, dan wekt dat een heleboel mooie ideeën bij die mensen”.

“Het is afwachten wat het wordt”, meent H. Heldens, consultant bij Philips en al 27 jaar in dienst van de multinational. Hij ziet ook “positieve dingen” in de verhuizing van de top. “De gedachte van Boonstra dat onze marketing vanuit Amsterdam meer aantrekkingskracht op het wereldgebeuren binnen grote bedrijven heeft, kan ik best onderschrijven”, vertelt hij.

Collega Middendorp van de afdeling autolease is heel wat cynischer. “Als Boonstra naar Amsterdam wil, dan moet hij maar lekker gaan”, zegt ze. “Jammer voor Eindhoven, maar het zal wel nodig zijn”, vervolgt ze, terwijl ze bij de auto met een kus afscheid neemt van haar partner.

Aan de achterkant van het Philipscomplex aan de Boschdijk ligt het hoofdkantoor, waar chique auto's, soms met chauffeur, af en aan rijden. Een van de 300 werknemers die naar Amsterdam verhuizen - hij wil anoniem blijven - zegt “er enig begrip voor te hebben dat de top van het concern uit marketingoverwegingen naar de hoofdstad gaat”. Maar hij zou het “doodzonde” vinden als ook andere delen van de onderneming “uit het aloude Eindhoven” zouden worden overgebracht naar elders in de wereld. “Boonstra een beetje kennende, ben ik daar niet zo beducht voor”, vertelt hij, “ook omdat zo'n ingreep ongelooflijk veel zou kosten.”

Hij is het eens met critici dat het “psychologisch gezien” van Philips niet handig is het hoofdkantoor te verhuizen. “Het bedrijf zet die stap precies in een tijd dat het concern een moeilijke fase heeft doorgemaakt. Juist nu Philips laat zien dat het op de goede weg terug is, vertrekt de top richting Amsterdam. Voor mij persoonlijk is het ingrijpend. Ik heb een gezin met opgroeiende kinderen.”

Een accountant van het concern - ook hij wil zijn naam niet in de krant - arriveert tegen half negen bij de hoofdgebouw van Philips International. Hij moet mee naar Amsterdam, meldt hij, “dat staat vast.” “Maar voor mij persoonlijk is die verhuizing niet zo'n ramp, omdat ik net uit Azië in Nederland ben teruggekeerd. Ik pas me wel aan. Maar van veel collega's heb ik gehoord dat ze het bepaald niet leuk vinden dat ze voortaan in Amsterdam moeten werken. Er is al heel wat over gedebatteerd op de betrokken afdelingen.”