Voorzitter teleurgesteld in fans; Ajax-verleden achtervolgde trainer Haan

ROTTERDAM, 29 OKT. De opvolger van Arie Haan heeft hoogstwaarschijnlijk geen Amsterdamse achtergrond. Voorzitter J. van den Herik van Feyenoord bevestigde gistermiddag tijdens een persconferentie in de Rotterdamse Kuip dat het functioneren van de maandag ontslagen Haan extra werd bemoeilijkt vanwege zijn spelersloopbaan bij Ajax.

“Arie heeft weinig krediet gekregen bij het publiek. Dat is me eerlijk gezegd nogal tegengevallen. Ik had dat niet verwacht. Ik zal deze ervaring 'meenemen' bij de aanstelling van een nieuwe coach.”

In tegenstelling tot zijn voorganger Willem van Hanegem is Haan nooit als speler van Feyenoord actief geweest. Nadat hij begin deze maand met een elftal van oud-Ajacieden in het veld stond, werd hij in de eerstvolgende competitiewedstrijd van Feyenoord voor 'vuile rotjood' uitgemaakt. In tegenstelling tot de eveneens ontslagen Van Hanegem heeft Haan zelden openlijke steunbetuigingen van de supporters ontvangen. “Willem was veel menselijker. Hij was heel lief voor ons oudjes. Als hij jarig was kregen we altijd gebak”, verwoordde Feyenoord-supporter P.R. Bosbaan gisteren naast het trainingsveld in De Kuip de algemene opinie bij de achterban.

Het ontslag van Haan komt precies twee jaar na zijn aanstelling. Na een redelijk succesvolle beginperiode, met kwalificatie voor de lucratieve Champions League als grootste verdienste, kreeg Haan steeds minder grip op het spel van Feyenoord. Vooral de defensieve speelwijze stelde het publiek teleur. De roep om nieuwe spelers werd deze zomer gehonoreerd, maar de aankopen zijn vooralsnog geen aanwinsten. Drie opeenvolgende nederlagen - tegen Willem II, Manchester United en Ajax - hebben het vertrek van Haan bespoedigd.

Van den Herik: “Alles in het voetbal wordt bepaald door het resultaat. Drie verliespartijen zijn niet goed te praten, ook al doet de trainer nog zo zijn best. We hebben een vakman verloren, iemand met heel veel verstand van voetbal. Alleen kreeg hij het elftal niet meer aan de praat. Daarom zijn we na goed overleg uit elkaar gegaan. In het belang van de club maar ook in het belang van Haan. Hij moet verder als trainer en is er niet bij gebaat om nog meer beschadigd te worden.”

Aanvoerder Henk Fräser was zeer teleurgesteld door het vertrek van Haan. De centrale verdediger werd behandeld voor een blessure, op het tijdstip dat de trainer zijn spelers informeerde over zijn ontslag. Fräser maakte een aangeslagen indruk toen hij gistermiddag wegreed uit Rotterdam-Zuid. “Het kwam voor iedereen als een verrassing. Hij was een heel goede trainer voor Feyenoord, een van de besten die ik heb meegemaakt. Wij hebben hem te weinig teruggegeven. We zullen hem zeker missen, maar we moeten verder. Eerst Fortuna en dan RKC thuis. Ik ben ervan overtuigd dat we beter gaan spelen. We zijn niet zo slecht als de meeste mensen denken.”

De trainersfunctie bij Feyenoord wordt voorlopig waargenomen door assistent-coach Geert Meijer, die gisteren een gespannen indruk maakte. Toen een fotograaf na de ochtendtraining zijn werk deed, kreeg hij van Meijer een flinke uitbrander. “Zolang ik hier werk, kom jij nooit meer in het stadion.” Meijer is de rode draad in de wisselende trainersstaf van Feyenoord. Hij was al tweede man onder Wim Jansen. Volgens Van den Herik hoeft de assistent niet te vrezen voor zijn baan. “De arbeidsverhoudingen met Geert zijn van heel andere aard.”

De voorzitter bevestigde gisteren dat de benoeming van een nieuwe coach nog enige weken kan duren. “Ik heb zo langzamerhand een aardige profielschets met eisen waaraan een trainer moet voldoen. Ik heb een lijstje met namen van kandidaten, omdat ik ze niet allemaal uit mijn hoofd ken. Het zou een prettige bijkomstigheid zijn als de nieuwe trainer een Feyenoord-achtergrond heeft, maar die is niet van doorslaggevende aard.”

Op de vraag of Johan Cruijff tot de kandidaten behoort, hield Van den Herik een slag om de arm. “Het is nog te vroeg om bepaalde namen uit te sluiten.” Cruijff werd vorige week in Rotterdam en Manchester gesignaleerd in het gezelschap van Van den Herik. De huidige commentator van de NOS voetbalde één seizoen in het shirt van Feyenoord, maar hij staat bekend als een onvervalste Ajacied. Supporter Bosbaan en zijn lotgenoten hebben meer praktische dan principiële bezwaren tegen de komst van Cruijff. “Al zet je hier de beste trainer ter wereld neer, hij blijft tegen de bierkaai vechten.”