Unesco-prijs voor Frans Brüggen

AKEN, 29 OKT. De Nederlandse musicus Frans Brüggen krijgt dit jaar de Unesco Muziekprijs (5.000 gulden). Ook de Australische muziekpedagoog Sir Frank Calloway krijgt de prijs die jaarlijks wordt toegekend aan mensen die zich hebben ingezet voor de ontwikkeling van de muziek en voor het wederzijds begrip tussen volken.

Brüggen heeft er volgens de jury als een ware pionier voor gezorgd dat barokke instrumenten en technieken nieuw leven is ingeblazen. Hij is een expert op het gebied van de hedendaagse uitvoering van de muziek van de achttiende eeuw. Zijn Orkest van de Achttiende Eeuw verenigt verder zestien nationaliteiten in zich, aldus de jury waarderend.

De Unesco Muziekprijs wordt sinds 22 jaar toegekend. De uitreiking is op 29 november in het raadhuis van Aken. (ANP)