'Steun Nederlands in Nieuw Zeeland'

WELLINGTON, 29 OKT. De Federatie van Nederlandse Verenigingen in Nieuw Zeeland wil dat de Nederlandse overheid het gebruik van de Nederlandse taal in Nieuw Zeeland steunt. Volgende week krijgen premier Kok en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) het verzoek om geld ter beschikking te stellen voor onderwijs, radioprogramma's en studiebeurzen in Nederland.

De twee bewindslieden komen volgende week maandag naar Australië en Nieuw Zeeland voor een bezoek van twee dagen. De Federatie van Nederlandse Verenigingen is nog aan het rekenen hoeveel geld ze aan steun wil hebben.

Siebren de Boer, voorzitter van de Federatie, zegt dat zijn vereniging in het verleden vooral de belangen van de eerste generatie immigranten heeft behartigd. “We willen ons nu richten op de volgende generaties. Voor hen is de Nederlandse achtergrond ook belangrijk en we willen ze helpen om ook een band met de Nederlandse taal te houden.”

In tegenstelling tot bij voorbeeld de Chinese, Griekse en Italiaanse gemeenschappen in Australië en Nieuw Zeeland is het met het taalbehoud onder de Nederlandse immigranten in Australië en Nieuw-Zeeland matig gesteld. In Australië en Nieuw Zeeland wonen een kwart miljoen mensen die in Nederland zijn geboren, of die Nederlandse voorouders hebben. Zestigduizend van hen wonen in Nieuw Zeeland.

Doordat zij in hun nieuwe omgeving niet wilden opvallen en vooral snel wilden integreren, konden de volksverhuizers uit de jaren vijftig al snel niet meer goed Nederlands spreken. Toos Westendorp, voorzitter van de Nederlandse vereniging in Palmerston North, daarover: “Dat betekent dat zelfs op vergaderingen van Nederlandse verenigingen de voertaal vaak Engels is.” Westendorp, die nog maar twee jaar in Nieuw Zeeland woont, geeft onbetaald Nederlandse les.

“Vooral kinderen en partners van Nederlandse emigranten hebben belang bij die lessen. De Nederlandse gemeenschap is zich er steeds meer van bewust dat haar wortels in Nederland liggen. Een goed contact met familie in Nederland gaat veel beter wanneer zij kennis van de Nederlandse taal hebben.”

In de grotere Nieuw-Zeelandse steden wordt op informele basis Nederlands gegeven. Volgens Toos Westendorp is er een groot gebrek aan leermiddelen, boeken en geluidsmateriaal. “Als je onze activiteiten vergelijkt met die van de Alliance Française, of het Goethe Institut, dan word ik jaloers.”

De in Nieuw Zeeland wonende Neerlandicus drs. Frans Hertoghs vindt dat de Nederlanders en Vlamingen er trots op moeten zijn dat het Nederlands als levende taal in Nieuw Zeeland wordt gesproken. Frans Hertoghs: “Het Nederlands staat binnen de Europese Gemeenschap eigenlijk onder druk. Het is voor Nederland en België goed dat het Nederlands ook buiten Europa nog dagelijks wordt gesproken. Zo'n twee procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking heeft een Nederlandse achtergrond. Dat is een belangrijke minderheid. Wanneer het Nederlands niet actief wordt gesteund, wordt de taal hier over tien tot twintig jaar waarschijnlijk niet meer gesproken.”

    • Hans van Kregten