Socialisten veroordeeld in corruptieschandaal Spanje

MADRID, 29 OKT. Twee parlementsleden van de Spaanse socialistische partij PSOE zijn gisteren door een rechtbank in Madrid veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen wegens illegale fondsenwerving voor de partijkas. De senator en tevens lid van het Catalaanse parlement Josep Sala i Grisó werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, het voormalige parlementslid Carlos Navarro Gómez kreeg de hoogste straf van elf jaar gevangenisstraf.

Zes andere betrokkenen kregen gevangenisstraffen van tien jaar tot zes maanden. De straffen waren zwaarder dan verwacht.

Het Spaanse hooggerechtshof deed gisteren na ruim zes jaar uitspraak in de Filesa-zaak, zo genoemd naar de holding die was opgericht om geld voor de partij te werven. In Filesa opereerde een netwerk van bedrijven die onder meer via rekeningen voor gefingeerde werkzaamheden in totaal zo'n 15 miljoen gulden binnenhaalden voor de PSOE. Dit werd in 1991 ontdekt door twee kranten. Zij publiceerden dat bij drie bedrijven die gecontroleerd werden door personen die aan de socialistische partij gelieerd zijn, grote bedragen waren gestort door banken en bedrijven.

Het hooggerechtshof wilde aanvankelijk een groep van 21 functionarissen van de PSOE voor de malversaties verantwoordelijk stellen, maar zag daar uiteindelijk van af omdat de bewijslast tegen de verdachten onvoldoende werd geacht. Vorige maand werd voormalig partijleider Felipe Gonzalez door de rechters verhoord. Hij ontkende van de illegale partijfinancieringen op de hoogte te zijn geweest.

De PSOE heeft gisteren de veroordelingen “buitenproportioneel” genoemd. Volgens partijsecretaris Joáquin Almunia “is de wet niet voor iedereen gelijk”. Volgens hem had het hooggerechtshof ook de partijfinanciering van de regerende Partido Popular moeten onderzoeken. De PSOE heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden voor het corruptieschandaal aan leden en kiezers.

De Spaanse vice-premier Álvarez Cascos, die zich in tegenstelling tot eerdere aankondigingen toch publiekelijk uitliet over de veroordelingen, heeft de PSOE opgeroepen “politieke verantwoordelijkheid” te nemen voor het corruptieschandaal. De PSOE had zich volgens Cascos veel eerder over de affaire moeten uitlaten en niet moeten wachten tot de veroordelingen.

De senator en lid van het Catalaanse parlement Sala i Grisó heeft aangekondigd deze functies te zullen neerleggen. Alle veroordeelden gaan in cassatie bij het Spaanse Constitutionele hof. (Reuter,AFP)