SHV: Europese Makro's naar Metro

ROTTERDAM, 29 OKT. De Europese Makro-winkels komen in handen van het Zwitsers-Duitse detailhandelsconcern Metro. Daarover hebben het Nederlandse SHV, de huidige eigenaar van de winkelketen, en Metro gisteren een principe-akkoord bereikt. De transactie moet per 1 januari volgend jaar zijn afgerond.

Over de mogelijke verkoop van de overige detailhandels-activiteiten van Makro in Latijns-Amerika en Azië wil SHV niets bekend maken. “Wij oriënteren ons op de toekomst van die activiteiten”, zegt een woordvoerder. In de levensmiddelenindustrie is bekend dat de Amerikaanse keten Wal-Mart belangstelling zou hebben voor de Makro-winkels.

Metro is al voor 40 procent eigenaar van de Europese Makro-winkels van SHV-Holdings. Andersom heeft SHV-Makro in acht landen een belang van 40 procent in de daar aanwezige Metro-winkels. De Zwitsers-Duitse groep is verder onder meer eigenaar van de warenhuisketen Kaufhof.

Makro heeft 86 zogenaamde 'cash & carry-winkels' in acht andere landen: Groot-Brittannië, België, Portugal, Spanje, Marokko, Griekenland, Tsjechië en Polen. De onderneming kent naar verwachting dit jaar een omzet van 15 miljard gulden. In deze winkelketen heeft Makro nu nog een belang van 60 procent. De rest van de stukken is al in bezit van de Metro houdstermaatschappij. De raad van commissarissen van Metro zal de aankoop tijdens zijn vergadering op 17 december behandelen. Voor de volgende dag staat de publicatie van de bijzonderheden op de agenda. De Europese Commissie moet nog instemmen met de plannen.