Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De Amish vormen een afgesloten levende, religieuze, agrarische gemeenschap in de Verenigde Staten. Ze zijn een toeristische trekpleister geworden in Lancaster, Pennsylvania. Steeds meer Amish verdienen hun geld aan de dagjesmensen, waardoor hun traditionele levenswijze onder druk staat. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Psychiater Jan Foudraine werd 25 jaar geleden bekend met zijn boek 'Wie is van hout'. Nu heeft hij 'Bunkerbouwers' geschreven, waarin hij scherpe kritiek uit op de hedendaagse psychiatrie. Verder een gesprek met Lodewijk de Waal, voorzitter van de FNV, over armoede. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova. Met de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Drenthe. En een reportage n.a.v. het bezoek van de Chinese president Jiang Zemin aan de VS. Met aandacht voor de economische activiteit van Chinezen in de VS, en van Amerikanen in China. Ned.3, 22.35-23.05u.

De kwestie. Een gesprek met Frits Spits, al vele jaren een van de bekendste Nederlandse discjockeys op de Nederlandse publieke radio, over de toekomst van het medium. RTL5, 22.35-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Wat is nou...? Beiden filmend en vragend gaan Peter van Ingen en Frans Bromet op zoek naar de achterliggende betekenis van 'Als je voor een dubbeltje geboren bent'. Loek Brons (en Miep), socioloog Kees Schuyt, en enkele anderen moeten inzicht geven in de sociale mobiliteit in Nederland. Ned.3, 19.52-20.27u.

Tomorrow's World. Deze keer onder meer aandacht voor de constructie van het hoogste gebouw ter wereld: de Petronas Towers in Kuala Lumpur. BBC1, 20.30-21.00u.

Black Britain. Gesprekken met onder anderen Newcastle United-speler John Barnes over de terugloop van het aantal zwarte voetballers. En de nalatenschap van Snakeships Johnson, die in de oorlog in Londen optrad met de eerste volledig zwarte dansgroep. BBC2, 20.30-21.00u.

Kaap de Goede Hoop. Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een nieuwe, omstreden vorm van trauma-behandeling. Acteur Ids van der Krieke liet zich door psycholoog Ad de Jongh succesvol met EMDR behandelen voor een trauma uit zijn jeugd. Ned.3, 21.20-21.45u.

Modern Times: The Return of Zog. Leka Zog, wiens vader de laatste koning van Albanië was, woont als banneling in Zuid-Afrika. Zog is ervan overtuigd dat de monarchie, met hem als koning, de enige redding is voor de Albanezen. BBC2, 22.00-22.50u.

Ja en nee. Tweeluik over drie actrices. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 22.39-23.33u.

Zeugen des Jahrhunderts. Gesprek met de Duitse wetenschapper dr. Ernst Stuhlinger, die aan het einde van WO II meewerkte aan de ontwikkeling van de V2 en na de oorlog voor de Amerikaanse ruimtevaartindustrie ging werken. Duitsl.2, 0.30-1.40u.

AMUSEMENT

Films en sterren. Actrice Jodie Foster vertelt over haar hoofdrol in de film Contact van Robert Zemeckie. Veronica, 21.30-22.05u.

VPRO-Laat: Stardust. Gesprek met regisseur en producent Wim Wenders over de stand van zaken in de huidige cinema, een interview met de Engelse regisseur Sally Potter, wier film The Tango Lesson nu in de bioscoop draait en een reportage over Black cat, White Cat, de nieuwe film van Emir Kusturica. Verder praten Mark Herman en Sergei Bodrov respectievelijk over Brassed Off en Prisoner of the Mountains. Ned.3, 23.25-0.17u.

TeeVee Studio. Remi van der Elzen praat met SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen over opmerkelijke fragmenten uit de afgelopen televisie-week. Ned.1, 23.33-0.09u.

KUNST

Odyssey, she once was a true love of mine. Bewerking van het dansconcert van choreografe Beppie Blankert en componist Louis Andriessen. Ned.1, 21.54-22.39u.

Restoring 'The Ambassadors'. Reportage over de restauratie van het schilderij The Ambassadors van Hans Holbein uit 1533, dat na een afwezigheid van drie jaar terugkeert naar The National Gallery voor een expositie t.g.v. het 500ste geboortejaar van Holbein. BBC2, 0.15-1.00u.

FILMS

The Gun in Betty Lou's Handbag (Allan Moyle, 1992, VS). Zachtmoedige, semi-feministische thriller-komedie. Anonieme bibliothecaresse uit de provincie (Penelope Ann Miller) beweert een moord gepleegd te hebben en wordt lokale beroemdheid annex zelfstandige vrouw. RTL5, 20.30-22.05u.

.The New Age (Michael Tolkin, 1994, VS). Zie Film-vooraf. BRTN2, 20.30-22.19u.

The End (Burt Reynolds, 1978, VS). Tweede speelfilm die acteur Reynolds eigenhandig (en onevenwichtig) regisseerde werd in Amerika veelal smakeloos gevonden. Een zwarte komedie over een man (Reynolds zelf) die nog korte tijd te leven heeft en vergeefs moed probeert te verzamelen om er een eind aan te maken. TV10, 21.30-23.15u.

Les rendez-vous de Paris (Eric Rohmer, 1995, Frankrijk). In welbespraakte jonge Fransen grossierende zeventiger Rohmer voert ons met een wiebelige camera door heel Parijs in een drieluik over toeval, zelfbedrog en mislukte contacten. Duitsl.1, 23.00-0.35u., tweetalig.

The Carpetbaggers (Edward Dmytryk, 1964, VS). Op carrière van Howard Hughes geïnspireerde Harold Robbinsverfilming over vliegtuigtycoon die zijn geluk beproeft in Hollywood. Met George Peppard, Carroll Baker en laatste rol van Alan Ladd. BBC1, 0.35-3.00u.

The Toast of New Orleans (Norman Taurog, 1950, VS). Vehikel voor zanger-acteur Mario Lanza. Hij speelt een visser die het tot operazanger schopt en o.m. 'Be My Love' ten gehore brengt. Ook met David Niven. Duitsl.1, 0.55-2.30u., nagesynchroniseerd.