Russen: koersval is geen probleem

MOSKOU, 29 OKT. In navolging van het herstel op Wall Street krabbelde vanmorgen ook de Moskouse aandelenbeurs weer op, na de diepste koersval, gisteren, in haar post-communistische bestaan.

De meest gangbare aandelen begonnen meteen bij het openen van de handel vanmorgen om elf uur Moskouse tijd weer aan een opmars. Na een half uur echter vlakten de koersen af. “De meeste aandelen zijn weer op het niveau van maandag bij het sluiten van de beurs', zei Anatoli Polun van de Russische Industrie Bank tegen het persbureau Interfax.

Dinsdag daalde de index van het Russian Trading System, Ruslands toonaangevende beurs met 21 noteringen van elektronisch te verhandelen aandelen, met 19 procent. De Moscow Times Index, waarin de koersen van de 50 belangrijkste bedrijven zijn gewogen, verloor 20,4 procent. Omgerekend 15 miljard dollar.

Voor het eerst in haar geschiedenis werd de handel via het Russian Trading System drie uur stilgelegd. De beurs ging om twee uur 's middags alsnog open. Op dat moment riep het TV-station NTV, dat eigendom is van een van de grootste Russische bankiers, op tot kalmte. De zender echode de woorden van vice-premier Boris Nemtsov, een voorvechter voor de vrije markt. “Er is geen reden voor paniek. Objectief gezien is de toestand van de Russische economie momenteel gunstig.”

President Boris Jeltsin heeft nog niet gereageerd. Maar de Russische minister van Financien, Anatoli Tsjoebais, zei op werkbezoek in Londen dat Rusland deze financiele crisis te boven zal komen. “Wij kunnen ons een daling van tien of twintig procent veroorloven zonder dat dat gepaard gaat met grote beroering”, zei hij. Net als vele analisten wees ook Tsjoebais op de bijna onovertroffen opmars van de Russische beursindexen in de eerste helft van dit jaar, een periode waarin de Moscow Times-index een groei van 180 procent doormaakte. Volgens president-directeur Sergej Doebinin van de Centrale Bank hebben de Russische banken niet echt onder de klap geleden. “Er hebben zich geen dramatische veranderingen voorgedaan op de geldmarkt”, zei hij.