Regio wil investeren in vervoersnet

NIJMEGEN, 29 OKT. Het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) zal driehonderd miljoen gulden investeren in een openbaar-vervoernetwerk. Dit moet leiden tot een groei van 25 procent van het aantal reizigerskilometers.

Uit een gisteren in Nijmegen gepresenteerd 'concept-Masterplan' blijkt dat het openbaar vervoer in en tussen de 25 KAN-gemeenten beter en meer met de auto moet concurreren. Met één kaartje kunnen de reizigers van alle vormen van vervoer gebruik maken om daarbij onder andere de belangrijkste maatschappelijke voorzieningen in de regio, zoals onderwijs- en zorginstellingen, te bereiken.

Het bestuur van het Knooppunt is van mening dat het openbaar vervoer een “goed en betaalbaar alternatief voor de auto moet worden”, zo liet portefeuillehouder verkeer en vervoer R. Migo weten. Om dat alternatief te bewerkstelligen zijn er snelle en directe verbindingen noodzakelijk. In het concept-Masterplan, waarop tot het einde van dit jaar gereageerd kan worden, is vastgelegd hoe dat moet gebeuren: een zogeheten snelnet met treinen over de assen Zutphen-Dieren-Arnhem- Nijmegen-Wijchen, en Zevenaar-Arnhem-Nijmegen-Boxmeer. Andere vervoersvormen, zoals een lightrail, een kabeltram en bussen, moeten verbindingen tussen de verschillende gebieden gaan vormen.

Het KAN komt met het Masterplan openbaar vervoer wegens de verwachte toename van het aantal verkeersbewegingen in de regio. In het KAN-gebied worden de komende jaren duizenden nieuwe woningen gebouwd en omvangrijke bedrijfsterreinen aangelegd.