Recordherstel op Wall Street

NEW YORK, 29 OKT. De euforie is terug. Aandelen stegen gisteren op alle Amerikaanse beurzen en de Dow-Jonesindex maakte een recordsprong. De stijging met 337.17 punten tot 7498.32 was de grootste aller tijden.

Ook de Nasdaq en de American Stock Exchange eindigden hoger. De beurzen maakten daardoor een groot deel van de verliezen van eergisteren goed. Citicorp, Disney, IBM, Boeing boekten aanzienlijke koerswinsten. Op de Nasdaq steeg Intel maar liefst 10 punten, Dell 9 en Microsoft 4. Zowel de New york Stock Exchange als de Nasdaq registreerden ongekende omzetvolumes van elk meer dan een miljard verhandelde aandelen.

Bij het begin van de dag zag het er niet naar uit dat de markten zich zo snel zouden herstellen. Het bloedbad van maandag en de abrupte sluiting van de handel had voor verwarring onder beleggers gezorgd. In Azië hadden de beurzen van Hongkong en Tokio opnieuw verloren en wellicht zou Wall Street wederom een duikeling maken. Al snel stond de Dow Jones dan ook 2,5 procent lager en de Nasdaq zelfs meer dan 4 procent.

De ommekeer kwam toen IBM aankondigde eigen aandelen terug te kopen voor 3,6 miljard dollar. Al eerder dit jaar kondigde het bedrijf een buy-back aan van 1,6 miljard. Veelal is een dergelijke aankoop een teken dat een bedrijf optimistisch is over zijn toekomst en zijn aandelen ondergewaardeerd acht. De zelfbewuste daad van IBM schudde de financiële wereld wakker en bracht beleggers ertoe massaal te gaan kopen.

Bijna tegelijkertijd stroomden de kleine beleggers naar de discount brokers en kantoren van beleggingsfondsen, zoals Charles Schwab, Quick & Reilly en Fidelity Investments. Ze kwamen niet om te verkopen maar om nieuwe rekeningen te openen. De toestroom van nieuw kapitaal gaf een reële en psychologische impuls aan de markten. Bij de kantoren vormden zich rijen en Schwab bleef vanwege de grote toeloop gisteren tot na vijf uur open.

“Het diepste punt van vandaag was 6971 maar daarna is het alleen maar omhoog gegaan”, aldus Ralph Acampora, hoofd marktstrategie bij Prudential Securities, gisteren. “We zijn door het dal heen en het volume bewijst dat er een rally gaande is.” Marktgoeroe Acampora heeft als eerste in 1995 voorspeld dat de Dow-Jonesindex door de 7000 zou gaan en hij kreeg gelijk.

Nu voorspelt Acampora 10.000 voor volgend jaar juni. Twee weken geleden kondigde hij overigens een correctie aan tot 7600. “Maar toen wisten we nog niets van Hongkong”, zei hij gisteren, “dat kwam er nog bij.” Volgens Acampora ziet de markt er nu weer goed uit. Wall Street is opnieuw de leider van de mondiale financiële markten en heeft die positie stevig in handen. “Vorige week was er even verwarring maar nu lopen we weer voorop.”

Analisten hadden overigens geen goede verklaring voor de enorme verkopen van maandag en het fenomenale herstel van gisteren.