Oppositie in Zuid-Korea bundelt haar krachten

TOKIO, 29 OKT. Oppositiepartijen in Zuid-Korea zijn het eens geworden over de aanwijzing van een gezamenlijke kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in december. Het gaat om de 72-jarige oudgediende Kim Dae-jung.

Kim bereikte gisteren een samenwerkingsakkoord met zijn oppositiegenoot en staat bovenaan in de opiniepeilingen, terwijl de regeringspartij van de huidige president, Kim Young-sam, juist wordt geplaagd door interne verdeeldheid en schandalen.

Kim Dae-jung kreeg gisteren steun voor zijn kandidatuur van de leider van de tweede oppositiepartij, Kim Jong-pil. Als de oppositie in december wint, zal Kim Jong-pil het premierschap als beloning krijgen, zo deelde een partijfunctionaris gisteren mee.

De samenwerking tussen Kim Dae-jung en Kim Jong-pil is opvallend want beide politici stonden ooit lijnrecht tegenover elkaar. Kim Jong-pil was vroeger de rechterhand van de dictatoriale president Park Chung-hee, die in 1973 oppositieleider Kim Dae-jung door zijn geheime dienst uit Tokio liet ontvoeren. Kim Dae-jung kreeg vervolgens de doodstraf die echter nooit is uitgevoerd.

De tweede oppositieleider in die jaren van militair bewind was de huidige president Kim Young-sam. In 1987, bij de eerste vrije presidentsverkiezingen, wilden Kim Dae-jung en Kim Young-sam niet voor elkaar uit de weg gaan en ze verloren beide. Weer kreeg Zuid-Korea een militair als president. Pas vijf jaar geleden kon Kim Young-sam eindelijk aantreden als eerste burgerpresident van Zuid-Korea , nadat hij zich had aangesloten bij de regeringspartij New Korea Party en hij kandidaat van die partij was geworden.

Deze New Korea Party domineert het parlement, maar is thans hopeloos verdeeld over de kandidaatstelling. Kim Young-sam zelf mag grondwettelijk geen nieuwe termijn op zich nemen. De partij wordt geteisterd door schandalen - de zoon van de president zit gevangen wegens het aannemen van steekpenningen - en dacht een Mr.Clean te hebben gevonden voor de komende verkiezingsstrijd. Maar ook deze kandidaat, Lee Hoi-chang, is in opspraak geraakt. Hij zou z'n invloed hebben aangewend om zijn zoons uit militaire dienst te houden. Daarop volgde een tegenaanval met een smaadcampagne over de vermeende corruptie van de oppositie zelf. Maar die heeft tot dusver geen zichtbaar resultaat gehad. Oppositieleider Kim Dae-jung staat nog steeds vooraan in de peilingen. Ook heeft zich een tweede kandidaat gemeld uit de regeringspartij, waardoor die partij intern verdeeld is geraakt.

Justitie heeft inmiddels besloten de beschuldigingen over corruptie aan het adres van oppositiekandidaat Kim Dae-jung pas na de verkiezingen te zullen onderzoeken. Zodoende is dat wapen uit de handen van de regeringspartij geslagen. Corruptie blijft voorlopig echter een belangrijk onderwerp. Kim Young-sam beloofde vijf jaar geleden grote schoonmaak te houden in het door corruptie gekenmerkt bestel.

De nauwe band tussen politiek en bedrijfsleven bleek echter niet zomaar te doorsnijden.