Ontruiming kraakpanden

Foto: AMSTERDAM - De Amsterdamse politie is vandaag overgegaan tot de ontruiming van vier kraakpanden in de binnenstad. In totaal zijn 200 ME'ers ingezet. Vanochtend vroeg hadden krakers van een pand aan de Lineausstraat de weg gebarricadeerd met brandende autobanden.

Ook voor het kraakpand op de Herengracht was brand gesticht. Voor het middaguur waren al twee panden ontruimd. De ontruimingen verliepen rustig. Een pand in de Korte Leidsedwarsstraat trof de ME leeg aan. De ontruiming op de Herengracht duurde wat langer omdat de krakers het pand van binnen hadden gebarricadeerd. De ontruiming op de Herengracht trok vooral de aandacht van toeristen in het belendende hotel De Admiraal. “Congratulations”, zei een ME'er tegen een toerist die uit het hotel naar buiten kwam. “Did you take pictures? Dit is een zeldzame gebeurtenis.” Een Amerikaanse toerist legde vanaf de trap van het hotel alles vast met zijn videocamera. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)