Minister sluit genderkliniek

UTRECHT, 29 OKT. Binnen enkele weken zal minister Borst (Volksgezondheid) de genderkliniek voor geslachtskeuze in Utrecht laten sluiten. Dat zal gebeuren op grond van een algemene maatregel van bestuur. Dit bevestigt een woordvoerder van minister Borst.

In de kliniek worden echtparen behandeld die bij de conceptie voorkeur hebben voor een jongen of een meisje, omdat zij bijvoorbeeld al vier meisjes hebben en nu alleen nog maar in verwachting willen zijn van een jongen. In twee jaar tijd zijn zeventig echtparen behandeld met als resultaat veertien zwangerschappen. Inmiddels zijn zeven jongens en vijf meisjes geboren. Eén echtpaar kreeg een meisje in plaats van een jongen, maar de andere kinderen waren allemaal volgens 'planning', aldus directeur B. van Delen. Per behandeling moeten de ouders 1.645 gulden betalen. Onafhankelijk toezicht op de resultaten van de kliniek is er niet. Van Delen bevestigt dat hij als enige op de hoogte is van de cijfers.

Bij de start van de kliniek, twee jaar geleden, keerde de minister zich al tegen geslachtskeuze op nietmedische gronden, maar toen ontbrak nog het wettelijk instrument voor een verbod. Vorige week stemde de Eerste Kamer in met de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen, die een verbod wel mogelijk maakt. Eerder dit jaar besloot het kabinet al het internationale verdrag inzake mensenrechten en biogeneeskunde te ratificeren, waarin geslachtskeuze wordt afgewezen.

De kliniek onderhield weinig contacten met de medische wereld. Nog voordat de kliniek in 1995 openging, werd de arts P. Roos ontslagen na een tv-uitzending.