Meeste zeelui Smit nu weg uit Iraanse haven

ROTTERDAM, 29 OKT. Zes Nederlandse en zestien buitenlandse bemanningsleden van twee schepen van het bergingsbedrijf Smit Internationale die door Iran sinds acht september werden vastgehouden zijn gisteren en maandag naar huis teruggekeerd.

Van de in totaal vijfentwintig opvarenden van de twee schepen mogen er drie Iran nog niet verlaten: een Nederlandse projectleider, de Britse kapitein van de drijvende bok Smit Cyclone en de Filippijnse kapitein van de Sharazad, een door Smit Internationale ingehuurde drijvende bok uit Koeweit, zo heeft een woordvoerder van de firma gisteren bekendgemaakt.

In september werden drie schepen van het Rotterdamse bergingsbedrijf aan de ketting gelegd na beschuldigingen van de Iraanse autoriteiten dat Smit zonder toestemming zou hebben geholpen bij de berging van een neergestorte Amerikaanse helikopter. De in totaal vierendertig zeelieden werden op de schepen geïnterneerd.

Zes Nederlandse opvarenden, leden van een duikteam van Smit, hebben afgelopen zaterdag de Iraanse haven Bandar Imam Khomeiny per schip verlaten. Zij zijn maandag in Nederland teruggekeerd. Gelet op de omstandigheden maken zij het goed, aldus de woordvoerder van het bedrijf. Geen van hen heeft ernstige medische of psychische klachten. Zestien bemanningsleden van Thaise en Filippijnse afkomst zijn gisteren per vliegtuig naar huis teruggekeerd. Het derde schip, de Banckert van de Vlissingse rederij Van den Akker, was met negen opvarenden al eerder vrijgelaten.

Naar het ministerie van Buitenlandse Zaken nu naar buiten brengt, mochten de tweeëntwintig bemanningsleden van de Iraanse autoriteiten al eerder het land verlaten. Het was volgens een woordvoerder van het departement “al een tijdje bekend” dat de bemanningsleden vrij waren. Ze zouden met hun vertrek hebben gewacht tot ze werden afgelost. Smit Internationale heeft een aflosploeg van tien man, twee Nederlanders en acht Singaporezen, naar Iran gestuurd. De ploeg bevindt zich aan boord van twee Smit-schepen in de haven Bandar Imam Khomeiny.

De informatie van Smit over de invrijheidsstelling van de bemanningsleden was gebaseerd op een persbericht dat de Iraanse autoriteiten twee weken geleden hebben uitgegeven. Daaraan durfde Smit geen zekerheid te ontlenen, aldus de woordvoerder van Smit. Temeer daar een verzoek van Smit om de bemanning per vliegtuig het land te laten verlaten, “zoals we normaal doen”, werd afgewezen.

Volgens betrokkenen heeft Smit de berging van de Kroatische vrachtboot Baltik die in het aanvoerkanaal naar de haven van Bandar Imam Khomeiny was gezonken, in de steek gelaten voor een lucratieve 'schnabbel' van een neergestorte Amerikaanse helikopter. Deze schnabbel zou verkeerd zijn gevallen bij de Iraniërs, omdat de berging van de Baltik al eerder vertraging had opgelopen.