Maarten van Traa herdacht

Foto: AMSTERDAM - In een volle Westerkerk in Amsterdam is gisteravond Maarten van Traa herdacht, Kamerlid voor de PvdA, die vorige week dinsdag bij een verkeersongeval om het leven kwam. 's Ochtends was hij in besloten kring in Leiden begraven. Vijftien vrienden, familieleden en collega's voerden kort het woord. Uit de Messiah van Händel, zijn favoriete oratorium dat hij op zaterdagochtend door zijn huis liet schallen, werden een duet en een aria gezongen. Het orkest De Volharding voerde jazzmuziek uit. Willem van Maanen improviseerde op de trombone, een instrument dat ook Van Traa bespeelde.

Karin Adelmund, voorzitter van de Partij van de Arbeid, vroeg de aanwezigen om de herinnering aan de dode levend te houden. “Dat kan door net als hij de moed te hebben verantwoordelijkheid te dragen.” Karsten Voigt, buitenlandwoordvoerder van de Duitse SPD, prees Van Traa om zijn menselijkheid in de uitoefening van het politieke vak. “Hij gaf in tegenstelling tot andere politici geen antwoord op vragen die niet gesteld waren maar was precies en vooral correct.”

(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)