Léotard wint kort geding; Rol politicus bij moord onbewezen

PARIJS, 29 OKT. De Franse oud-minister van Cultuur en Defensie François Léotard heeft gisteren een kort geding gewonnen over een boek dat hem de schuld gaf voor de moord in 1994 op het Zuid-Franse Kamerlid Yann Piat.

Léotard, die voorzitter is van Frankrijks één na grootste oppositiegroep UDF, won daarmee de eerste slag om zijn reputatie. De auteurs en hun uitgever Flammarion moeten dertien pagina's schrappen uit het boek L'Affaire Yann Piat, op straffe van een dwangsom van 5.000 francs per verkocht boek mét de gewraakte passages. In die gedeelten wordt gesuggereerd dat Léotard en een andere liberale oud-minister, burgemeester van Marseille, Jean-Claude Gaudin, de moord hebben 'besteld' bij de onderwereld. Piat zou duistere onroerend-goedtransacties van hen hebben opgespoord.

Volgens de rechtbank in Parijs hebben de schrijvers, twee journalisten uit de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, waar dit politiek-justitiële drama speelt, geen enkel bewijs geleverd dat de twee politici achter de moord zitten. De rechtbank nam geen genoegen met het verweer dat ze slechts met een pseudoniem worden aangeduid.

Yann Piat werd op 25 februari 1994 bij klaarlichte dag op een bergachtige boulevard iets boven de Côte d'Azur doodgeschoten, waarschijnlijk door een duo dat haar auto op een motorfiets was gevolgd. Het Kamerlid voor de UDF had de reputatie van een felle en politiek wat wilde vrouw. Eerder was zij lid van het extreem-rechtse Front National.

Justitie heeft deze week opnieuw het onderzoek heropend naar de toedracht van de moord. Tot nu toe hangt zij de theorie aan dat achter de moord een mafiose cafébaas uit Hyères zit die, wellicht in opdracht van een weer hoger niveau in de georganiseerde misdaad het einde van Piat wenste omdat zij op de hoogte was van grootscheepse zwendel met onroerend goed.

De hele affaire heeft een zware politieke lading gekregen omdat volgend voorjaar in Frankrijk regionale verkiezingen worden gehouden. Aan de Riviera dreigt Jean-Marie Le Pens Front National sterk te profiteren van de zwakte van de traditionele politiek, verscherpt door de reputatie-schade die het UDF nu heeft opgelopen. Chiracs neo-gaullistische RPR is van oudsher zwak in het zuiden. De oud-ministers houden het voor mogelijk dat het FN achter deze beschuldigende publicatie zit. Zij hebben de auteurs wegens smaad voor de rechtbanken van Parijs en Marseille gedaagd. François Léotard heeft deze week een boek gepubliceerd Pour l'Honneur, waarin hij ingaat op het 'verrotte' politieke klimaat in zijn departement Var.