Koopjesjagers stuwen koersen Hongkong op

SINGAPORE, 29 OKT. De forse koerswinst op Wall Street zorgde vandaag voor explosieve koersstijgingen op de effectenbeurs van Hongkong. Koopjesjagers duwden de Hang Seng index, die gisteren 14 procent verloor, naar een winst van bijna 19 procent.

De koersstijging in Hongkong had een gunstig effect op de beurzen in de regio. Op de aandelenbeurzen van Tokio tot Australië sloten de koersen hoger en werd een deel van de verliezen van de afgelopen dagen goedgemaakt. Toch menen analisten dat de koerswinst van vandaag geen garantie is voor betere tijden op de beurzen in Azië. “Het is een grote verrassing dat de markten vandaag zo goed gaan. We hadden een opwaartse reactie verwacht, maar dit lijkt bijna teveel”, zei Sunny Chan, analist van Seapower Securities in Singapore.

Beursvolgers wezen op de enorme koersfluctuaties die de beurzen de afgelopen anderhalve week hebben laten zien. “Hongkong is nu aan zijn tweede bungeejump bezig. Dat is niet direct een teken van stabiliteit”, meent Peter Churchouse van Morgan Stanley in Hongkong. “De politiek moet nu controle krijgen over de crisis. Er moeten structurele veranderingen komen om het vertrouwen van investeerders voor de lange termijn terug te winnen.”

Een medewerker van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat eerder een reddingspakket samenstelde voor Thailand en met de Indonesische autoriteiten over financiële hulp onderhandelt, zei gisteren dat het fonds bereid is landen die zwaar onder de huidige beurscrisis lijden financieel te helpen. Maar het IMF stelt tegenover de hulp harde en structurele economische en politieke veranderingen als eis.

Beleggers keken vandaag nog niet zo ver vooruit als het IMF. De beurs van Hongkong was vanmorgen vanaf de opening vooral in de ban van beleggers met een korte-termijnvisie. De hebzucht van koopjesjagers won het van de angst die tot gisteren op de Aziatische beurzen regeerde. De prijzen van de aandelen op de beurs zijn de afgelopen dagen zo sterk gedaald dat een aantal fondsen inmiddels ver onder hun intrinsieke waarde terecht is gekomen. “Veel tycoons in Hongkong kopen nu zelf de aandelen van hun beursgenoteerde ondernemingen in de hoop dat de koersen blijven stijgen. En veel beleggers stappen terug in de markt omdat men gelooft dat de bodem voorlopig wel is bereikt”, aldus een analist.

Naast het door Wall Street aangewakkerde koopsentiment en de vele koopjesjagers op de beurs in Hongkong, werd de koersstijging van vandaag ook ingegeven door verminderde druk op de Hongkong-dollar. De koppeling van deze munteenheid aan de Amerikaanse dollar wekte de afgelopen dagen grote onrust onder beleggers die een aanval vreesden van valutaspeculanten. De monetaire autoriteiten in Hongkong wisten die aanval af te slaan, onder andere door de rentetarieven flink op te schroeven.

Veel beleggers namen tot vandaag het zekere voor het onzekere en verkochten alle in Hongkongdollars genoteerde aandelen omdat zij bang waren dat valutaspeculanten ook deze Aziatische munt zo zwaar onder druk zouden zetten dat devaluatie zou volgen. Sinds de Thaise baht deze zomer de koppeling met de Amerikaanse dollar losliet, volgden de munten van Maleisië, Indonesië, de Filippijnen en Singapore na hevige speculaties in hun valuta's met devaluaties. De Hongkong dollar lijkt de strijd met de valutaspeculanten voorlopig in zijn voordeel te hebben beslecht.

Hongkong zal de komende weken alles doen om het vertrouwen terug te winnen bij internationale beleggers. Om geld terug te lokken naar de voormalige Britse kroonkolonie heeft de huidige crisis ook een aantal gunstige effecten. Zo zullen de prijzen voor onroerend goed sterk dalen. Analisten verwachten prijsdalingen van kantoren en huizen tot vijftig procent.