Kamer hekelt gebrek aan communicatie op Justitie

DEN HAAG, 29 OKT. De ontsnapping van twee gevaarlijke criminelen uit de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag op 15 oktober is minister Sorgdrager (Justitie) gisteren op kritiek van de Tweede Kamer komen te staan. Woordvoerders van CDA, PvdA, GroenLinks en de kleine christelijke partijen hekelden de gebrekkige communicatie tussen de minister en haar ambtenaren. Een motie van afkeuring van oppositiepartij CDA maakte echter geen kans.

De twee criminelen, de als zeer gevaarlijk bekende staande S. Kröger en J. van Tamelen, werden zaterdagochtend gearresteerd in Antwerpen. Sorgdrager stelde tijdens het debat dat Krögers overplaatsing van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar de Van Mesdagkliniek zorgvuldig was verlopen. Ambtenaren van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hadden echter moeten ingrijpen toen Kröger binnen de kliniek werd overgeplaatst naar een minder streng beveiligde afdeling.

Dat was tegen de instructies van Sorgdrager, die van de overplaatsing niet op de hoogte is gesteld. Volgens de minister is de beslissing tot overplaatsing binnen de Van Mesdagkliniek op haar departement op een te laag ambtelijk niveau behandeld. Inmiddels heeft ze de directie van de DJI verantwoordelijk gesteld voor de behandeling van overplaatsingen.

Sorgdrager liet tijdens het debat weten dat uit onderzoek van het openbaar ministerie in Arnhem is gebleken dat Kröger en Van Tamelen niet betrokken waren bij de gewapende roofoverval op een dierenwinkel in Otterloo op 20 oktober. Daarbij raakte een verkoopster zeer ernstig gewond. Eerder zei een woordvoerder van het openbaar ministerie betrokkenheid van de twee voortvluchtige criminelen “niet uit te sluiten”.

Wanneer Kröger en Van Tamelen door België zullen worden uitgeleverd, is nog onduidelijk. Zij moeten in België eerst terecht staan voor een gewapende roofoverval op een ziekenfondskantoor in de Antwerpse voorstad Hoboken. CDA-woordvoerder C. Bremmer diende een motie in dat Kröger na zijn uitlevering onmiddellijk in de EBI in Vught geplaatst moet worden. Ook deze motie kreeg geen steun, omdat het overgrote deel de Kamer niet wil beslissen over 'individuele gevallen'.

Sordrager bevestigde tijdens het debat dat Kröger en Van Tamelen bij hun ontsnapping hulp hebben gekregen binnen de Van Mesdagkliniek. Een derde persoon zou de sporen van hun uitbraak hebben uitgewist. Onduidelijk is nog of de hulp is verleend door een personeelslid of een patiënt. De rijksrecherche is bezig met een onderzoek naar de ontsnapping.

Kröger werd in 1990 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de gijzeling van landmachtkolonel Van der Kieft.