Jiang Zemin en Bill Clinton

Foto: WASHINGTON - Voorafgaande aan hun top van vanmiddag hebben de Chinese president Jiang Zemin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton gisteravond in het Witte Huis ruim anderhalf uur met elkaar gesproken over de rechten van de mens, Tibet en Taiwan. Concrete resultaten werden niet gemeld, maar zegslieden omschreven de ontmoeting als “lang, bijna filosofisch” en “zeer direct, persoonlijk en inhoudsvol”.

De informele bijeenkomst, waartoe Clinton Jiang had uitgenodigd op de tweede dag van diens staatsbezoek aan de VS, was bedoeld om “het ijs te breken” ter voorbereiding van een “indringende discussie” tussen de beide leiders tijdens hun formele top, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, verklaarde. Het bezoek van Jiang wordt omlijst met kritiek op schendingen van de rechten van de mens in China. Onder andere in Washington werd gedemonstreerd tegen de ceremoniële ontvangst die de Chinese president ten deel valt. Het Amerikaanse Congres, waar Jiang morgen zijn opwachting maakt, ontving gisteren demonstratief een groep Chinese dissidenten. Gisteravond gaf Clinton president Jiang een rondleiding door de 'historische' kamers in het Witte Huis en liet hem onder andere een kopie in origineel handschrift zien van de beroemde rede die Abraham Lincoln in 1863 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog hield op de nationale begraafplaats in Gettysburg. Eerder op de dag was Jiang in het herbouwde koloniale stadje Williamsburg. Daar tooide hij zich met een driekantige steek, zoals soldaten in de onafhankelijkheidsstrijd die droegen. Dat doet denken aan de cowboyhoed die de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping in 1979 in Texas opzette. (Foto's AP)