Israeliërs achter politieke moord

TEL AVIV, 29 OKT. Twee jaar na de moord op premier Yitzhak Rabin loopt ook premier Benjamin Netanyahu gevaar om politieke redenen te worden neergeschoten. Volgens een vanmorgen door radio Israel gepubliceerde opiniepeiling komt een eventuele moordenaar voort uit een groep van 45.000 joodse Israeliërs, 1,6 procent van de bevolking, die om uiteenlopende redenen tegen zijn politiek jegens de Palestijnen is.

Een groter segment van de joodse Israelische bevolking, 6,6 procent, rechtvaardigt de moord op Rabin en zal ook een moordaanslag op Netanyahu aanvaarden. Aan de basis van de piramide op deze röntgenfoto van het extremisme in de Israelische maatschappij bevinden zich 300.000 Israeliërs die een moordaanslag op een politicus steunen.

Yitzhak Levy, een ex-hoofd van de tak van beveiliging van persoonlijkheden van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet, zei vanmorgen dat nu op veel plaatsen “rode lichtjes moeten gaan branden”. Hij zei dat de Shin-Bet zich nu meer dan ooit het geval is geweest zal moeten toeleggen op het bewaken en beschermen van politici. Volgens hem is deze dienst al uiterst waakzaam. Netanyahu wordt voortdurend omringd door een cordon veiligheidsagenten. Zijn beveiligde auto wordt door grote doeken aan het oog onttrokken als hij naar zijn bureau in Jeruzalem gaat of elders bezoeken brengt die de aandacht trekken.

De vanmorgen gepubliceerde peiling strookt met een eerder deze week bekendgemaakt onderzoek onder ruim 600 jonge Israeliërs over de opvattingen van de joodse jeugd over de moord op Rabin. Daaruit bleek dat 27 procent van de religieuze jongeren achter Yigal Amir, de moordenaar van Rabin, staat. Onder seculiere jongeren geniet Amir de steun van 4,5 procent. Volgens de opiniepeiling van radio Israel van vanmorgen is 6,6 procent van de volwassen joodse Israeliërs voor gratie aan Yigal Amir. Meer dan 70 procent gelooft dat hij de aanslag niet alleen heeft uitgevoerd. Vierentwintig procent houdt het er op dat de moord op Rabin het werk is geweest van een samenzwering tussen Yigal Amir en de Shin-Bet.

Het dreigen met moord begint volgens de opiniepeilers een norm te worden in de Israelische samenleving. Deze week werden ex-strijders en hun kinderen van een elite eenheid met de dood bedreigd nadat zij Netanyahu scherp hadden aangevallen over diens opmerking dat de linkse oppositie niet joods is.