Hongkong met 19 procent omhoog; Beurzen in herstel na ommekeer VS

NEW YORK/ AMSTERDAM, 29 OKT. Na een spectaculair koersherstel op Wall Street hebben de beurzen zich vanmorgen wereldwijd sterk hersteld van de koersval van gisteren. In Amsterdam steeg de AEX-index met bijna 4 procent.

Hoewel het Dow Jones-gemiddelde in New York, dat maandag met 7,18 procent was gekelderd, gisteren bij opening van de handel op Wall Street met 184 punten (2,5 procent) wegzakte onder de grens van 7000 punten, herstelden de koersen zich daarna flink. De beurzen in Europa die nog open waren herstelden zich in het kielzog van New York. Amsterdam, waar de AEX-index 's ochtends met bijna 11 procent was gekelderd, sloot uiteindelijk slechts 2,94 procent lager op 835,81 punten.

Het herstel op Wall Street won in de loop van de avond verder aan kracht, en vond steun in een aankondiging van IBM van de inkoop van eigen aandelen en een positieve toespraak van president Clinton over de fundamentele kracht van de Amerikaanse economie, “die een generatie lang niet zo sterk en dynamisch is geweest als nu”. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 337,17 punten (4,71 procent) hoger op 7498,32 punten. De stijging was in punten de grootste ooit. De omzet bereikte met 1,2 miljard aandelen, driemaal zo veel als normaal, een record.

Uitgezonderd de beurs van Thailand, die wederom met verlies (0,74 procent) sloot, volgden alle Aziatische beurzen New York vanmorgen vroeg mee omhoog met koersstijgingen tussen 3 en 5 procent. In Tokio sloot het Nikkei-gemiddelde 544,35 punten (3,34 procent) hoger op 16.857,05. Daarmee werd het verlies van gisteren van ruim 4 procent vrijwel goedgemaakt. Hongkong, waar een krach vorige week donderdag de aanstichter was van de wereldwijde turbulentie op de beurzen, schoot met 18,8 procent omhoog. Gisteren was er nog 13,7 procent van de koersen afgegaan. Handelaren vergeleken de koesfluctuaties in Hongkong vanmorgen met bungee-jumpen.

In Europa herstelden de koersen zich eveneens. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur op 867,70 punten, een winst van 31,89 punten (3,82 procent). De technologiefondsen ASM Lithography en Baan behoorden tot de grootste winnaars.

Frankfurt, dat gisteren vroeg sloot op 8,04 procent verlies, stond vanmiddag op 6,24 procent winst. Parijs (slot: -4,27 procent) stond op 4,22 procent winst en Londen (-1,76 procent) stond vanmiddag 2,02 procent hoger. Beurshandelaren waren er vanmorgen niet van overtuigd dat de ergste turbulentie op de beurzen nu voorbij is.

De beurs van Mongolië ging vanmorgen met 5,85 procent omhoog. Mongoolse aandelen behoorden gisteren tot de weinige winnaars, en maakten toen al een stijging door van 6,46 procent.