FNV boos op Randstad

WOERDEN, 29 OKT. De ruzie tussen de FNV Dienstenbond en 's lands grootste uitzendketen Randstad over de betaling van deeltijd-uitzendkrachten is opnieuw opgelaaid. De vakbond haalt Randstad-werkers bij PTT Telecom over om massaal van uitzendbureau te wisselen.

Uitzendkrachten bij Randstad maken afspraken over een nettosalaris, in plaats van bruto. Door het Nederlandse belastingsysteem is dat ongunstig: per saldo ontvangen de parttimers een lager bruto uurloon dan hun voltijdscollega's. De meeste uitzendkrachten zijn zich zich hier niet van bewust. Uitzendketen Manpower betaalt de mensen wel op de juiste wijze. Daarom is bestuurder H. Westerhof van de FNV Dienstenbond overgegaan tot de ongebruikelijke stap om uitzendkrachten over te halen Randstad te verlaten en naar Manpower te gaan. De actie beperkt zich vooralsnog tot de 008-centrale (inlichtingen over telefoonnummers) in Rotterdam, waar honderd van de 250 uitzendkrachten zich hebben aangemeld voor een overstap. Westerhof wil, nu hij een “pakket” aantrekkelijke uitzendkrachten aanbiedt aan Manpower, gelijk enige verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden uitonderhandelen. “Sommigen werken al zeven jaar via een uitzendbureau en moeten nog steeds elke week bellen of er werk voor hen is.” (ANP)