Een ansicht van de grote boze wolf

Head Above Water. Regie: Jim Wilson. Met: Harvey Keitel, Cameron Diaz, Craig Sheffer, Billy Zane. In: zes theaters.

Het bemoedigende van Head Above Water is dat er wel mensen in dood gaan, maar bijna niemand wordt vermoord, al lijkt dat soms wel zo. Head Above Water, de eerste regie van producer Jim Wilson (Dances with Wolves, The Bodyguard) wil het van vier dingen hebben: van een mooie locatie (de zee en een eilandje voor de kust van Maine), een paar mooie mensen (Cameron Diaz met nat haar, Billy Zane met blote billen), een gelauwerd acteur (Harvey Keitel) en een plot die erin slaagt je telkens op het verkeerde been te zetten.

Van deze vier dingen zijn de laatste twee samen het interessantst. Het is grappig om te zien hoe de waardering voor Keitels uiterlijk verandert al naar gelang hij een goed of een slecht mens speelt.

Als het niemendalletje begint is Keitel een rechter die verliefd is op en getrouwd is met Cameron Diaz, die weliswaar een beetje aan drugs verslaafd is, maar ook een geel badpakje draagt. Ze neemt hem mee naar het zonnige zomerhuis van haar ouders en als Keitel gaat vissen met haar jeugdvriend Graig Sheffer, de enige bewoner van het eiland, ziet hij er in zijn korte broek uit als een sufferd. Dat is nog steeds zo als hij terugkomt met een vis en ontdekt dat Diaz onverwacht bezoek heeft gekregen van een vriendje (Billy Zane) uit haar frivole verleden.

Dit vriendje sterft aan een hartaanval, en pas als we denken dat dat niet waar is, worden de varkensoogjes van Keitel slim en lijkt zijn wijdbeense gang niet stommelend maar gedecideerd. Heeft hij hem vermoord? Wist hij al die tijd al dat Zane zou komen?

De enige andere verdachte is jeugdvriend Sheffer, en aan het eind van de komedie wisselen zij elkaar in die rol zo vaak af dat het bijna niet meer te volgen is.

Aanwijzingen geven een al dan niet met spiritus gevulde vodkafles en een ansichtkaart met de grote boze wolf erop. De arme Diaz moet op basis daarvan veel denkwerk verrichten, en dat terwijl ze met haar voeten vastzit in een teil cement en zich ook nog een op hol geslagen elektrische zaag van het lijf moet houden.

Maar slim is ze wel, ons blondje, want ze kan uiteindelijk veel dode mannen op het eiland achterlaten en nog steeds onschuldig lijken.