E.C. VISSER 1935 - 1997; D'66'er van het eerste uur

DEN HAAG, 29 OKT. Een van de oprichters van D'66, drs. E.C. Visser, is eergisteren, 62 jaar oud, overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Erik Cornelis Visser behoorde met collega-jornalisten als de huidige minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken), oud-minister Gruyters (VROM, 1973-'77) en de latere hoogleraar Peter Baehr tot de Democraten van het eerste uur die in 1966 hun Appèl uitbrachten voor verregaande staatkundige en politieke veranderingen in Nederland, zoals onder meer invoering het districtenstelsel en de gekozen premier.

Visser had in zijn geboorteplaats Amsterdam het Vossius-gymnasium bezocht en daarna aan de Gemeentelijke Universiteit geschiedenis en staatsrecht gestudeerd. Daarna was hij van 1961 tot '67 buitenland-redacteur bij Het Parool en enthousiast deelnemer in de vooral in Amsterdam woedende discussie onder politici en journalisten over de noodzaak van politieke veranderingen in Nederland.

Nadat het interne debat over de vraag of de Democraten “een beweging” moesten blijven dan wel een partij moesten worden in het voordeel van deze laatste optie was beslecht, nam D'66 in 1967 als debuterende partij onder lijsttrekker Van Mierlo met groot succes deel aan de Tweede-Kamerverkiezingen. De nieuwe partij kreeg zeven zetels, een in die dagen ongehoorde parlementaire start.

Visser maakte deel uit van die eerste D'66-fractie aan het Binnenhof.

In de vroege jaren zeventig, toen de partij zich onder Van Mierlo leek af te keren van de oorspronkelijk beoogde “ontploffing” van het Nederlandse politieke bestel en ging streven naar samenwerking met PvdA en PPR in de nooit tot stand gekomen Progressieve Volkspartij (PVP), behoorde Visser tot een stroming binnen D'66 die het daarmee niet eens was.

Hij keerde niet in de Tweede Kamer terug en belandde gaandeweg op zo'n grote afstand van de partij die hij had helpen oprichten, dat hij daarin gaandeweg vergeten raakte.