'Duitse werkloosheid blijft stijgen'

BONN, 29 OKT. De Duitse economie staat ondanks de huidige opleving voor “fundamentele problemen”. Vooral de hoge werkloosheid baart zorgen, zo hebben de zes belangrijkste economische instituten van Duitsland gisteren in hun najaarsramingen gezegd.

In 1998 zal het aantal werklozen verder stijgen van 4,38 miljoen naar 4,42 miljoen of 11,5 procent van de beroepsbevolking, ondanks een economische groei die zal aantrekken van 2,4 procent dit jaar tot 2,8 procent. In 1995 beliep de groei slechts 1,4 procent.

De Duitse minister van Economische Zaken, Günter Rexrodt, bestreed de voorspellingen van de instituten dat de opleving voorbij zal gaan aan de arbeidsmarkt. De regering verwacht volgend jaar een lichte verbetering op de arbeidsmarkt, zelfs als uiteindelijk het gemiddelde aantal werklozen zal toenemen. In hun afgelopen weekeinde al uitgelekte voorjaarsramingen gingen de instituten nog uit van een groei van respectievelijk 2,25 en 2,7 procent. Bondskanselier Kohl verwachtte vorige week nog betere percentages: 2,7 voor dit jaar en meer dan 3 voor 1998.

Volgens de instituten heeft verder de politiek met het mislukken van het overleg over de voorgenomen belastinghervormingen “een grote kans” laten lopen. Dat doet afbreuk aan de bereidheid van bedrijven om hun capaciteit uit te breiden of meer mensen aan te nemen. Duitsland zal wel zich kwalificeren voor de Europese muntunie, de EMU . (AFP, DPA )