DSM boekt twintig procent meer winst

DSM heeft over het derde kwartaal van dit jaar 20 procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat klom met 36 miljoen gulden naar 214 miljoen gulden. Het chemieconcern, dat de cijfers vanmorgen naar buiten bracht, schreef de verbetering toe aan een hoger verkoopvolume bij een stabiele ontwikkeling van de marges.

Het operationele resultaat, dat een beter beeld geeft van de winstontwikkeling van een bedrijf, nam 28 procent toe tot 307 miljoen gulden. Aan revenuen haalde DSM in juli, augustus en september 3,1 miljard gulden binnen, wat 24 procent meer was dan in diezelfde periode in 1996.

De omzetgroei vloeide hoofdzakelijk voort uit de 17 procent hoger verkoopvolumes. Autonome groei leverde hieraan een bijdrage van 12 procent, terwijl de aankoop van nieuwe activiteiten per saldo een plus van 5 procent opleverde. Daarnaast wist DSM te profiteren van de verkoopprijzen die gemiddeld 2 procent hoger lagen.

De ontwikkeling in het derde kwartaal was voor bestuursvoorzitter S. de Bree, aanleiding opnieuw een “duidelijke” resultaatsverbetering voor het hele jaar uit te spreken. Die term komt in het bedrijfsleven doorgaans overeen met een winstgroei tussen 7 en 12 procent.