Dom blijft de hoogste toren van Utrecht

UTRECHT, 29 OKT. De Utrechtse Domtoren met een hoogte van 112 meter blijft het hoogste gebouw van de stad. Het plan om bij het station een toren van 140 meter te bouwen is van de baan. Het gevolg is dat bij het station slechts 1.400 woningen kunnen worden gerealiseerd in plaats van de geplande 2.000.

Dit bleek vanmorgen bij de presentatie van het stedenbouwkundig ontwerp voor het centrum van Utrecht. Het project voorziet in een reconstructie van het gebied rond het station ter waarde van ruim drie miljard gulden. Deelnemende partijen zijn Jaarbeurs, Nederlandse Spoorwegen, winkelcentrum Hoog Catharijne en de gemeente.

Rond het station wordt onder meer 330.000 vierkante meter kantoorruimte bijgebouwd en 24.000 vierkante meter winkeloppervlak. Dit betekent een uitbreiding van het winkelareaal van Hoog Catharijne met een derde.

De opbrengst zal worden gebruikt voor de financiering van een nieuw stationsplein, herstel van de gedempte Catharijnesingel en uitbreiding van het Muziekcentrum Vredenburg.

In het plan is rekening gehouden met de aanleg van een openbaar-vervoerterminal, waar de bus-, tram- en treinbewegingen onder één dak op verschillende niveaus worden afgehandeld. Dat vergt een investering van 650 miljoen gulden. De financiering daarvan valt buiten het project, maar de Nederlandse Spoorwegen verwachten dat eind dit jaar met het rijk overeenstemming hierover bereikt kan worden.

De gemeenteraad zal op 18 december een besluit nemen over het project. Daarmee wordt dan een discussie van ruim tien jaar afgerond.

Burgemeester I. Opstelten verwacht dat het geringe aantal woningen en de verkeersafwikkeling nog een punt van discussie zullen worden. Eind 1998 moeten de eerste bouwactiviteiten beginnen.