Diplomatiek overleg met VN; Nederland wil soldaten naar Cyprus sturen

DEN HAAG, 29 OKT. Nederland wil de Verenigde Naties een compagnie van 140 vredessoldaten aanbieden voor een missie op Cyprus. Op dit moment wordt daarover druk diplomatiek overleg gevoerd met het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Na de terugtocht uit de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995, waarbij zevenduizend moslimmannen vermoord werden en een aantal vermist raakte, wil met name het ministerie van Buitenlandse Zaken opdrachten verwerven om het Nederlandse blazoen te zuiveren en internationaal actief betrokken te blijven bij vredesoperaties.

Bij Defensie is de mening over een missie naar Cyprus verdeeld. De landmacht ziet graag emplooi voor het geherstructureerde beroepsleger, omdat zij vreest sterk gekort te worden op de begroting als de Nederlandse vredestaken verder afnemen. Op die manier zou er te weinig werk overblijven, omdat ook de traditionele verdedigingstaak in belang afneemt.

Verwacht wordt dat bij de verkiezingen volgend jaar de begroting van Defensie (13,6 miljard) sterk onder druk komt te staan. PvdA en D66 hebben al aangegeven dat bezuinigingen noodzakelijk zullen worden. Elders op het ministerie wordt de vraag gesteld wat Nederland te zoeken heeft op Cyprus. De Nederlandse compagnie zou ingezet worden in de centrale sector van Cyprus, waaronder ook de hoofdstad Nicosia valt.

De spanningen op Cyprus zijn enkele maanden geleden opgelopen toen bekend werd dat de Grieks-Cyprische regering Russische S-300 luchtafweerraketten heeft besteld die in mei 1998 worden geplaatst. Amerika heeft onderhandelaar Richard Holbrooke belast de Turkse- en Grieks-Cyprische partijen tot elkaar te brengen. Zijn poging verloopt verre van vlot.

Op dit moment wordt op Cyprus de wacht gehouden door een Brits, een Argentijns en Oostenrijks bataljon (totaal 1.200 man). De Nederlandse compagnie zou ingebracht worden in het Britse bataljon maar de vraag is of de Britten wel prijs stellen op het Nederlandse aanbod.

Vanwege de Britse belangen op het eiland is er een voorkeur in Londen de Britse aanwezigheid niet te verkleinen.