'Conferentie armste landen stelt wat teleur'

GENEVE, 29 OKT. De resultaten van de ministeriële conferentie over meer exportmogelijkheden voor de armste landen zijn “een tikje teleurstellend”. Dit zei Nederlands VN-ambassadeur Eveline Herfkens dinsdagavond in Genève na afloop van de bijeenkomst die door Nederland werd voorgezeten.

“Hoewel er van rijke landen niet zoveel is gekomen als we op voorhand hoopten, hebben rijkere ontwikkelingslanden zoals Marokko, Maleisië en Zuid-Korea beloofd hun markten te openen voor producten uit de allerarmste landen. Dat is toch vrij uniek”, aldus Herfkens.

Volgens de Nederlandse ambassadeur moet over het Europese aanbod voor import uit de minst ontwikkelde landen “nog wel even worden doorgepraat”. Ook een nieuw aanbod dat de Verenigde Staten op tafel legden, moet aan nadere bestudering worden onderworpen.

Herfkens: “De Amerikanen willen de importtarieven op een hele rij van producten uit ontwikkelingslanden reduceren. Er zijn echter een heleboel andere manieren waarmee landen bepaalde importproducten kunnen weren. We moeten breder kijken, dus naar andere vormen van protectionisme.”

Een positieve uitkomst van de conferentie, die onder de auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie WTO werd gehouden, vindt Herfkens het partnership van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, de VN-handelsorganisatie UNCTAD, het Internationale Handelscentrum (ITC) en de WTO. Deze zes willen ontwikkelingslanden gaan adviseren en trainen. (ANP)