Casema komt grotendeels in Franse handen

ROTTERDAM, 29 OKT. Casema, de grootste kabelmaatschappij van Nederland, komt in Franse handen. Eigenaar Koninklijke PTT Nederland (KPN) is deze week exclusieve onderhandelingen begonnen met het telecommunicatiebedrijf France Telecom en de Rabobank over de verkoop van het bedrijf, dat ruim anderhalf miljard gulden zal opbrengen.

France Telecom streeft naar een meerderheidsbelang in Casema. Voor de Rabobank is een minderheidsparticipatie gereserveerd. Casema bezit ruim een miljoen kabelaansluitingen in Nederland, waaronder die in Den Haag en Utrecht. Het bedrijf moet worden verkocht op last van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat), die grotere concurrentie in de telecommunicatiebranche wil.

Volgens ingewijden heeft KPN in de afweging tussen drie partijen gekozen voor de hoogste bieder. France Telecom en de Rabo zouden ongeveer 1.600 gulden per kabelaansluiting over hebben voor Casema. Nederlandse kabelbedrijven, die minder geld op tafel wilden leggen, hadden gehoopt dat KPN voor een “Nederlandse oplossing” wilde kiezen. Voor dat idee hebben ze de afgelopen maanden een intensieve lobby gevoerd.

KPN wil geen commentaar geven totdat er contracten zijn getekend.

Met de keuze voor France Telecom en Rabo zijn twee andere kandidaten afgevallen: een consortium van het Gelderse energiebedrijf Nuon heeft een bod uitgebracht samen met de Amerikaanse kabelmaatschappij UIH. De Amerikaanse kabelaar US West had een afzonderlijke bieding gedaan. Beide Amerikaanse bedrijven zijn al actief op de Nederlandse markt via het Amsterdamse kabelbedrijf A2000.

France Telecom is via de gezamenlijke onderneming Global One met Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint al actief op de Nederlandse zakelijke telecommunicatiemarkt. Ook heeft het bedrijf interesse getoond voor een mobiele telefonie-licentie. Met de mogelijke overname van Casema stort France Telecom zich serieus op de Nederlandse markt.

KPN haalt een geduchte concurrent op de thuismarkt binnen. Kabelmaatschappijen zijn bezig hun netwerken naast televisie geschikt te maken voor telefonie en Internet. Dit betekent dat Rabobank en France Telecom bovenop de aankoopprijs voor Casema forse investeringen zullen moeten doen in de kabelmaatschappij. De Rabobank is in Nederland actief als Internetaanbieder (via 'Trefpunt') en wil op dit terrein een vooraanstaande rol spelen.

    • Jaco Alberts