Blair: Libiërs alleen in Schotland berechten

LONDEN/ TRIPOLI, 29 OKT. De Britse premier, Tony Blair, heeft gisteren tegengesproken dat de twee Libiërs die van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie worden verdacht, ergens anders dan in Schotland zouden kunnen worden berecht. Londen vroeg tegelijk de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, afgezanten naar Schotland te sturen om de onpartijdigheid van het Schotse justitiële systeem te toetsen.

Bij de aanslag op 21 december 1988 kwamen 270 mensen om het leven.

Groot-Brittannië staat onder toenemende internationale druk om akkoord te gaan met berechting van de twee Libiërs in een neutraal land onder het Schotse rechtssysteem. Libië, dat al meer dan vier jaar VN-sancties te verduren heeft omdat het weigert de twee naar Groot-Brittannië of de Verenigde Staten te laten gaan, heeft daarmee ingestemd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, verklaarde het afgelopen weekeinde zo'n oplossing “niet uit te sluiten”, omdat dit beter zou zijn dan helemaal geen berechting. Wel wees hij op de enorme problemen die een proces elders zou opleveren.

Maar Blair wees gisteren in een verklaring in het Britse Lagerhuis elke mogelijkheid van berechting in een ander land van de hand. Hij onderstreepte dat berechting van de verdachten belangrijk is, maar hij noemde het even belangrijk dat “niets wordt gedaan dat inbreuk doet op de integriteit en de reputatie van het Schotse rechtssysteem”.

De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, die zich als pleitbezorger voor Libië heeft opgeworpen, noemde het zaterdag tijdens een persconferentie in Edinburgh onjuist dat een land “klager, aanklager en rechter tegelijk” is. In zo'n geval zou de buitenwereld niet zien dat gerechtigheid werd gedaan, aldus Mandela.

Mandela, die vorige week onderweg naar de Gemenebest-top in Edinburgh een bezoek aan Libië bracht, is vandaag opnieuw in Tripoli gearriveerd. Er wordt gespeculeerd dat Mandela probeert te bemiddelen in de kwestie-Lockerbie, maar Zuid-Afrikaanse functionarissen hebben dat tegengesproken. (AP, AFP, Reuter)