Beurskoersen springen met guldens omhoog

AMSTERDAM, 29 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend het verlies van gisteren weer weggewerkt. Met name door het herstel op Wall Street steeg de AEX-index na het middaguur naar 876,70 punten, een winst van 31,89 punten.

AMSTERDAM Volgens handelaren was de stemming op het Damrak vanochtend allesbehalve hectisch, maar de omzetten toch wel redelijk. Op het lage slotniveau van de koersen gisteren waren direct al professionele koopjesjagers afgekomen. Daarbij voegden zich vanochtend ook particuliere beleggers. Deze beleggers worden als belangrijke oorzaak gezien van de grote schommelingen die recent op de beurzen optreden. “Particuliere beleggers zijn er vanochtend weer als blinden ingegaan”, meldde een handelaar. “Het lijkt meer op spelen in het casino dan op beleggen.”

De aandelenkoersen vlogen de eerste minuten van de handel met guldens omhoog. Bij DSM viel dat nog enigszins te verklaren. Het chemieconcern kwam met fraaie kwartaalcijfers. De koers ging een tientje omhoog. Aan het eind van de ochtend restte echter nog maar een winst van 4,90 gulden op 182,90.

Beleggers verruilden obligaties weer voor aandelen. De obligatiemarkt ging daardoor met enkele dubbeltjes omlaag. Bij de aandelen leidde dat soms tot aanzienlijke prijsstijgingen. ASM Lito schoot 13,50 omhoog naar 164,50 en Baan met10,40 naar 143,90 gulden. Philips krabbelde 7,40 gulden terug naar naar 151,20. Ook uitgever Wolters Kluwer deed het goed met een winst van 6,90 naar 236,90.

De koers van de Amerikaanse dollar is op de Europese valutamarkten vanochtend ongeveer anderhalve cent hoger geopend onder invloed van het herstel op Wall Street. De dollar klom naar 1,9600 in vergelijking met een slotkoers van 1,9465 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren krachtig hersteld van de dramatische koersval op de voorgaande dag. De Dow Jones-index sloot met een winst van 337,17 punten (4,7 procent) op 7498,32. Daarmee was ruim 60 procent van het verlies van 554 punten van maandag weer goedgemaakt.

De stijging was in punten de grootste in de geschiedenis. Ook de omzet kwam uit op een record. Er werden maar liefst 1,2 miljard aandelen verhandeld, ongeveer driemaal zoveel als normaal.

De beurs opende nog zwaar in mineur. De verkoopgolf van maandag, die abrupt werd afgebroken toen de handel krachtens de beursregels werd gestaakt omdat de Dow op een verlies van 550 punten kwam, bleek nog niet uitgewoed.

De koersindex raakte na ruim een half uur 184 punten in de min. Twintig minuten later stond een winst van zo'n 70 punten op het bord. Steeds meer beleggers oordeelden de tijd rijp om op het lagere koerspeil weer in de markt te stappen.

De beurs liet in veel opzichten een spiegelbeeld zien van maandag. De technologiefondsen, die toen de zwaarste klappen kregen, namen nu het voortouw bij het herstel. Waar beleggers maandag overstapten van aandelen naar obligaties, gebeurde deze keer het omgekeerde. De obligatiekoersen gingen fors omlaag.

TOKIO Ook in Japan trok de beurs zich vandaag op aan Wall Street. De Nikkei, gisteren nog ruim 4 procent lager geëindigd, sloot vandaag 544,35 punten (3,3 procent) hoger op 16.857,04.