Arrestatieteam tracht geweld bij actie te beperken

Bij een arrestatie in Den Haag werd gisteren een 28-jarige agent doodgeschoten. Het was de eerste keer dat een lid van een arrestatieteam in actie overleed.

ROTTERDAM, 29 OKT. De 28-jarige hoofdagente Allegonda Gremmer was gisteren aangewezen om met een collega als eerste een woning aan de Haagse Onyxhorst binnen te gaan om een 41-jarige vuurwapengevaarlijke Almeloër te arresteren. Toen ze door een ingeslagen raam het huis binnendrong, werd ze door de verdachte verrast en dodelijk in de hals geschoten.

Ieder regionaal politiekorps moet sinds 1994 zelfstandig of samen met andere regiokorpsen beschikken over een speciale eenheid die arrestaties kan verrichten van vuurwapengevaarlijke verdachten. Door de selectie van het personeel, de speciale opleiding, frequente training en uitrusting worden de leden van de arrestatieteams voorbereid op het optreden in gevaarlijke situaties. Er zijn 160 politiefunctionarissen die naast hun andere werkzaamheden ook lid zijn van een arrestatieteam. Hun eerste uitgangspunt is om geweld zoveel mogelijk te beperken.

Sinds een paar jaar kunnen teams het verzoek krijgen om buiten hun eigen regio te opereren. Het team van Rotterdam-Rijnmond, was gisteren met acht man naar Den Haag gegaan voor de aanhouding. “Het Haagse team had waarschijnlijk gisteren wat anders te doen”, zegt een woordvoerder van het Rotterdamse korps.

Tijdens de arrestatie dragen de leden onder hun blauwe kleding kogelvrije vesten en zijn ze bewapend met een dienstpistool. De kern van de werkwijze van de teams is het overrompelen van de verdachte. Die wordt na zijn arrestatie doorgaans geblinddoekt afgevoerd, omdat dit desoriënterend werkt en herkenning van teamleden voorkomt. Het is ook gebruikelijk dat het pistool tijdens een arrestatie in eerste instantie in het holster wordt gehouden, mede om ongewenste schoten te voorkomen. Of dit gisteren ook het geval was, is niet duidelijk.

Gremmer had de opleiding voor het arrestatieteam met succes doorlopen en afgelopen augustus werd ze volwaardig lid van het team Rotterdam-Rijnmond. Ze had al meerdere malen arrestaties met het team verricht, maar gisteren was het de eerste keer dat ze als eerste de woning moest betreden. Omdat het niet lukte om de deur te forceren, ging ze door een ingeslagen raam naar binnen. De gebruikelijke tactiek van de teams om de verdachte te verrassen en direct te overmeesteren werkte niet. De 41-jarige Almeloër wachtte op de eerste verdieping Gremmer op en schoot haar neer toen ze de trap op naar boven ging.

Het was de eerste keer in Nederland dat een lid van een arrestatieteam tijdens de actie werd doodgeschoten. Slechts bij een zeer klein aantal arrestaties is de afgelopen jaren geschoten. In de periode tussen 1992 en 1995 is bij ruim vijfduizend aanhoudingen zes keer een vuurwapen gebruikt en is er vier keer een agent gewondgeraakt. Volgens H. van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, lopen leden van een arrestatieteam over het algemeen minder risico dan andere agenten. “Een arrestatieteam is erop gericht geweld te voorkomen. De leden hiervan zijn heel goed getraind en bereiden zich goed op een actie voor. Dan kan er door de bank genomen veel minder mis gaan, dan bij een agent die in een onverwachte en onoverzichtelijke situatie terechtkomt”, aldus Van Duijn. Volgens het korps van de politie Midden Twente was de arrestatie in Den Haag zorgvuldig voorbereid. Gisteren werden om zes uur 's ochtends tegelijkertijd arrestaties verricht in Moordrecht en Enschede om drie andere verdachten in dezelfde zaak aan te houden. De vier verdachten hebben in Beckum een echtpaar zwaar mishandeld. De man hiervan is overleden.