Werkloosheid in Rotterdam daalt fors

ROTTERDAM, 28 OKT. In Rotterdam hebben vorig jaar meer mensen werk gevonden dan elders in Nederland. Zowel het aantal gesubsidieerde als normale banen nam spectaculair toe. Voor het eerst sinds lange tijd gaat het de Maasstad, waar de werkloosheid in de jaren tachtig en negentig harder toesloeg dan in de rest van Nederland, voor de wind.

Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Economisch Instituut (NEI). Het bureau heeft de resultaten van vier jaar gemeentebeleid voor meer werk op een rijtje gezet. Het college van burgemeester en wethouder presenteerde de resultaten vanochtend op het stadhuis.

Het blijkt dat de afgelopen twee jaar 7900 banen zijn ontstaan, waarvan 65 procent gesubsidieerd en 35 procent regulier. Het aandeel 'harde' banen nam eind vorig jaar toe tot 40 procent. Duizend van de nieuwe banen betreft uitzendwerk. De meeste banen zijn opgevuld door voormalige werklozen.

De werkgelegenheid in Rotterdam daalde twee jaar geleden nog met 0,8 procent, terwijl er landelijk juist een groei ontstond van 2,4 procent.

Vorig jaar kwam de omslag. In Rotterdam groeide de banenmarkt met 3,1 procent. (ANP)