VS waarschuwen: 'brede reeks opties' tegen Irak

NEW YORK/ BAGDAD, 28 OKT. De Verenigde Staten hebben Irak gisteren gewaarschuwd dat een besluit de samenwerking met de ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties te bevriezen, ernstige consequenties zal hebben. Een woordvoerder van het Witte Huis wees erop dat “wij een breed scala aan opties hebben”.

De Amerikaanse waarschuwing volgde op een advies van het - aan het regime onderhorige - Iraakse parlement aan zijn leiderschap de samenwerking met de Speciale Commissie van de VN op te schorten tot een tijdschema is opgesteld voor opheffing van het VN-handelsembargo tegen Irak. Het Iraakse parlement handelde uit woede over de waarschuwing van vorige week van de Veiligheidsraad van de VN dat extra sancties zullen worden afgekondigd als Bagdad niet volledig meewerkt met de inspecteurs van de Speciale Commissie. De inspecteurs, die toezien op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens, klagen dat Irak hun obstakels in de weg legt.

De in Irak regerende Revolutionaire Commandoraad is vandaag onder voorzitterschap van president Saddam Hussein bijeengekomen om het advies van het parlement te bespreken. De Iraakse ambassadeur bij de VN, Nizar Hamdoon, toonde zich gisteren onzeker over de uitkomst. Hij noemde de relatie tussen Irak en de inspecteurs “breekbaar”, en wees erop dat zijn regering “gefrustreerd” is over het voortduren van het handelsembargo.

Bij de VN in New York waren de reacties op de stap van het Iraakse parlement voorzichtig. Een Egyptische diplomaat meende dat Irak bluft. Rusland, dat Irak in de Veiligheidsraad doorgaans steunt, heeft Bagdad vandaag gewaarschuwd voor negatieve consequenties van bevriezing van de samenwerking met de VN, “bovenal voor Irak zelf”. (Reuter, AFP)