Van Traa (2)

In de aan Maarten van Traa gewijde necrologieën heb ik een belangrijke verdienste van hem gemist: zijn steun aan de Tsjechische mensenrechtenbeweging Charta '77.In het begin van de jaren 80 heeft hij als buitenland-secretaris van de PvdA een tijdlang op kosten van de partij sprekers over verschillende onderwerpen naar geheime bijeenkomsten van leden van Charta '77 gestuurd.

Zelf was hij een zeer geziene gast in de grote huiskamer van Dana Nemcova in Praag, waar zich in de wanden misschien wel, maar misschien ook niet afluisterapparatuur bevond en waar altijd met een inval van de politie rekening moest worden gehouden.

Bij mijn weten heeft Maarten van Traa dit werk nooit als verdienste van hemzelf of van de PvdA opgeëist. Zelfs niet toen na 1989 het 'gelijk van rechts' oorverdovend van alle daken werd geschreeuwd. Maar bij zijn overlijden mag deze verdienste niet onvermeld blijven.