Splitsing US West in telefoon en kabel

NEW YORK, 28 OKT. Het regionale telefoonbedrijf US West wordt gesplitst in afzonderlijke ondernemingen voor telefoon- en kabelactiviteiten. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. De beoogde synergie tussen beide bedrijfsonderdelen is niet opgetreden. “Recente ontwikkelingen in technologie, markten en regulering bieden strategische kansen voor beide bedrijven afzonderlijk die belangrijker zijn dan de voordelen van het samenblijven”, aldus bestuursvoorzitter R. McCormack van US West.

De splitsing, die nog moet worden goedgekeurd door regelgevers en aandeelhouders moet “ergens na het midden van 1998” worden geëffectueerd. Het telefoonbedrijf van US West bedient ongeveer 25 miljoen lokale klanten in staten in het westen en middenwesten van de VS. De Amerikaanse telecombranche is heftig in beweging. Bedrijven doen overnames en vormen allianties om gebruik te kunnen maken van de liberalisering die het sinds begin 1996 mogelijk maakt lokale telefonie te combineren met telefoonverkeer over lange afstanden. Op eigen benen kan de telecomtak van US West misschien een partner vinden.

De kabeltelevisie-activiteiten van US West zullen voortbestaan onder de naam MediaOne Group. Dit bedrijf nam vorig jaar Continental Cablevision over voor 5 miljard dollar (en schulden van 6,5 miljard dollar) en heeft vijf miljoen klanten in 19 staten.

MediaOne wordt eigenaar van het belang van 25 procent dat US West heeft in Time Warner Entertainment. (AP)