Scientologen in Duitsland eisen status van religie

BERLIJN, 28 OKT. Vele tienduizenden demonstranten werden er verwacht, zo voorspelden vorige week aanhangers van scientology, die gisteren in Berlijn demonstreerden tegen de inperking van hun rechten. Later stelden ze het aantal bij: er zouden zeker tienduizend mensen komen. Uiteindelijk waren het er, volgens de politie, niet meer dan ongeveer 2.000. De organisatoren hielden het op 6.500. Onder hen waren ook de Amerikaanse soulzanger Isaac Hayes en actrice Anne Archer. John Travolta sprak de demonstranten toe via een groot videoscherm.

De protestmars werd gehouden aan de vooravond van een gerechtelijke uitspraak, in de deelstaat Baden-Württemberg, met mogelijk landelijke implicaties, over de vraag of scientology zich een religieuze organisatie mag noemen. De scientologen willen dat de Duitse regering hun die status geeft - een status die ze sinds 1993, na een eindeloos juridisch gevecht, ook in Amerika hebben. De Duitse regering weigert dat omdat ze scientology beschouwt als een commerciële organisatie, die daarmee valt onder het belastingregime van een gewoon bedrijf.

Scientologen beschuldigen de Duitse overheid regelmatig van een houding die herinnert aan die van de nazi's tegenover de joden; met dezelfde vage beschuldigingen en isolering. Daarentegen verwijzen Duitse politici juist naar het Duitse nazi-verleden om waakzaam te blijven tegen scientology, die zij beschuldigen van anti-democratische activiteiten. In januari 1996 werd een rapport gepubliceerd waarin werd gewaarschuwd tegen 'de gevaren van de sekte'.

Ministers in de Duitse deelstaten hebben in juni van dit jaar afgesproken de beweging strenger te laten observeren, omdat ze mogelijk een bedreiging zou kunnen zijn voor de constitutie. Volgens hen ontneemt de beweging zijn leden vrijheden die in de Duitse grondwet gewaarborgd zijn. (AP, Reuter)