Ruhe: Bundeswehr is democratisch leger

BONN, 28 OKT. Volgens de Duitse minister van Defensie, Volker Rühe, is de Bundeswehr een door-en-door democratische organisatie. Rechts-extremisme komt weliswaar voor, maar niet op grotere schaal dan elders. Rühe reageert daarmee op antisemitische videobanden, in 1994 door militairen gemaakt, die vorige week ineens opdoken en op de televisie werden vertoond.

Op de videoband is te zien hoe een militair de Hitlergroet brengt en hoe een ander zich voordoet als een jood die “het geld van het Duitse volk steelt”. De band zou gemaakt zijn in hetzelfde bataljon dat in juli opnamen bleek te hebben gemaakt van nagespeelde verkrachtingen en terechtstellingen in voormalig Joegoslavië.

Rühe verdedigde het leger gisteren in een reactie op een publicatie in de Berliner Zeitung, dat in de Bundeswehr uitgebreide handel zou bestaan in extreem-rechtse literatuur, nazi-symbolen en Hitlers boek Mein Kampf. De krant baseert zich op uitspraken van een voormalige reservesoldaat, die eerder ook de videoband in handen speelde van de televisiezender.

In een vraaggesprek in Bild noemt Rühe de reservesoldaat vandaag “een vuile rat”. Zijn actie zou de Bundeswehr en honderdduizenden eerlijke soldaten ernstig in diskrediet hebben gebracht. De man, die heeft toegegeven in het verleden lid te zijn geweest van een extreem-rechtse organisatie, werkte zelf mee aan de opnamen. Hij zou zichzelf, volgens Rühe, nu willen portretteren als een verdediger van de democratie. De man zou vier jaar geleden ten onrechte door de keuring zijn geslipt en werd eerder dit jaar ontslagen.

Een woordvoerder van het ministerie zei dat er geen enkele aanwijzing bestaat voor handel in verboden (neo)nazi-literatuur in kazernes. (Reuter, AP)