Rechter: bewindvoerder bij commissionair niet nodig

AMSTERDAM, 28 OKT. De Amsterdamse rechtbank acht het niet nodig om een bewindvoerder aan te stellen bij het in opspraak geraakte commissionairshuis Leemhuis en Van Loon. De rechtbank gaat daarmee voorbij aan het verzoek van het openbaar ministerie om de dagelijkse leiding bij Leemhuis en Van Loon in handen van een externe deskundige te geven.

President E. van Schaardenburg noemde het benoemen van een bewindvoerder vanochtend niet noodzakelijk, omdat de strafbare feiten waarvan het commissionairshuis wordt verdacht, al medio 1996 hebben plaatsgehad. Het zou hierbij onder meer gaan om misbruik van voorwetenschap bij de beursfondsen Heidemij en Mogen en het witwassen van crimineel geld.

Justitie heeft afgelopen vrijdag een directeur van Leemhuis en Van Loon en twee medewerkers aangehouden tijdens een grootscheepse operatie. Een vierde verdachte is inmiddels ook aangehouden. De betrokkene heeft zich bij terugkomst in Nederland na een vakantie in Spanje bij Justitie gemeld. Eén medewerker is inmiddels weer op vrije voeten.

Gisteren diende officier van justitie mr. H. de Graaff al een verzoek in om een bewindvoerder bij Leemhuis en Van Loon, maar de rechtbank wilde eerst inzage in stukken die nog uit Zwitserland moesten komen. Volgens De Graaff is een bewindvoerder van groot belang “om de naam van Amsterdam als financieel centrum hoog te houden”, zo sprak hij vandaag. De externe deskundige zou volgens justitie ook kunnen voorkomen dat er illegale winsten worden weggesluisd. Het Shell Pensioenfonds liet gisteren als eerste belegger weten dat de betrekkingen met Leemhuis & Van Loon worden stilgelegd.

Mr. J. Pen, advocaat van het commissionairshuis en van de gearresteerde Han V., benadrukte dat het controlebureau van de beurs al eerder een onderzoek heeft gedaan naar de betrokken transacties in Heidemij en Mogen. Pen: “Toen is niets onoorbaars ontdekt. Het is absoluut niet duidelijk waarom er plotseling een bewindvoerder moet komen”.

De Vereniging van Commissionairs wil dat de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) de antecedenten van directieleden van commissionairshuizen in de toekomst strenger gaat controleren. Volgens voorzitter J. Krant doet de toezichthouder er goed aan om “de teugels iets aan te trekken. Integriteit binnen de financiële wereld valt of staat met de mensen die er werken. Dat geldt voor banken, maar ook voor commissiehuizen”.