Poolse kerk wijst antisemitisme af

WARSCHAU, 28 OKT. Katholieke prelaten in Polen en politici van Solidariteit hebben in scherpe termen afstand genomen van de antisemitische uitspraken van priester Henryk Jankowski, aalmoezenier van de vroegere vrije vakbond Solidariteit. Jankowski zei zondag in een preek in Gdansk naar aanleiding van de verwachte benoeming van Bronisaw Geremek tot minister van Buitenlandse Zaken dat “de joodse minderheid niet in de regering thuishoort”.

De woordvoerder van het Poolse episcopaat, bisschop Pieronek, zei zich “te schamen” voor de uitlatingen van Jankowski. “We moeten geen aandacht besteden aan de ziekelijke excessen van deze man, die Polen en de kerk in Polen schade toebrengen”. Een woordvoerder van Kiesactie Solidariteit AWS noemde Jankowski's uitlatingen “onwijs”. Een woordvoerder van de Vrijheidsunie (UW) - waarvan Geremek de parlementsfractie leidt - bestempelde Jankowski als geval voor de psychiater. (Reuter)