Politieagente arrestatieteam doodgeschoten

DEN HAAG, 28 OKT. De 28-jarige Rotterdamse hoofdagente A. Gremmer is vanmorgen in Den Haag doodgeschoten tijdens de arrestatie van een 41-jarige man die verdacht wordt van een geweldsmisdrijf. Het slachtoffer was lid van het arrestatieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond. De verdachte is direct aangehouden.

Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat een agent tijdens een actie van een arrestatieteam is doodgeschoten. De NPB spreekt van een “buitengewoon trieste en tragische zaak”. Volgens voorzitter H. van Duijn zijn “de agenten normaal gesproken zeer goed getraind en voorbereid op dergelijke arrestaties”. Hij vindt het “nu nog te vroeg om te beoordelen wat er precies is misgegaan”.

Bij de politiekorpsen is vanmorgen geschokt en verslagen gereageerd op de dood van Gremmer, die in 1991 in dienst kwam bij de politie Rotterdam-Rijnmond en pas sinds augustus lid was van het arrestatieteam. “De verslagenheid is groot. Dit is een heel harde klap voor de organisatie en voor de individuele agenten die haar goed kenden”, zegt een woordvoerder van het korps.

De politie Midden-Twente laat weten “enorm geschokt” te zijn. “We wisten dat het om een gevaarlijke aanhouding ging, maar je houdt er eigenlijk geen rekening mee dat dit kan gebeuren”, aldus een woordvoerder.

Het arrestatieteam voerde vanmorgen om zes uur op verzoek van de politie Midden-Twente met acht personen een arrestatie uit van een 41-jarige Almeloër die zich ophield in een woning aan de Onyxhorst in de Haagse wijk Mariahoeve. De man wordt samen met drie anderen verdacht van mishandeling van een echtpaar in Beckum afgelopen augustus. De man van dit paar is aan zijn verwondingen overleden.

De Rotterdamse agente ging als eerste de woning van de verdachte binnen via een ingeslagen raam, omdat de deur niet geforceerd kon worden. De verdachte schoot haar vervolgens vanaf de eerste verdieping in de hals. Daarna gooide hij zijn vuurwapen weg en werd ingerekend. De hoofdagente overleed ter plekke aan haar verwondingen.

De rijksrecherche is inmiddels begonnen aan een onderzoek naar de dood van de politievrouw.